cue-health-tracker

Cue meet je gezondheid op moleculair niveau

cue-case
Er zijn fitnesstrackers, hartslagmeters en allerlei andere apparaatjes waarmee je lichaamswaarden kunt meten. Maar de start-up Cue wil nog een stap verder gaan. Ze hebben een klein doosje ontwikkeld waarmee je allerlei laboratoriumtesten kunt uitvoeren met je eigen speeksel, bloed en ander lichaamsvocht. De vijf losse modules kunnen ontstekingen, vruchtbaarheid, griep, testosteron en vitamine D opsporen. Elk blokje heeft een andere kleur.

Cue is een onderzoekslab in broekzakformaat. Het bestaat uit gekleurde staafjes met biosensoren die vloeistoffen gedetailleerd kunnen analyseren en daarna omzetten naar digitale data. Je kunt de data op de iPhone analyseren en daaruit conclusies trekken hoe je je eet-, slaap- en sportgewoontes het best kunt veranderen.

cue-op-tafel-met-iphone

Cue komt pas in 2015 beschikbaar. Er zit drie jaar onderzoek in, waarbij erop gelet is dat Cue ook voor gewone consumenten makkelijk in gebruik is. Je verzamelt met een meegeleverd staafje het benodigde biologische materiaal, bijvoorbeeld speeksel, bloed of schraapsel van slijmvliezen. Het apparaat herkent welke meting je wilt doen, voert de meting uit en stuurt de uitslag via Bluetooth naar een gekoppelde iPhone.

De Cue-app op de iPhone toont de data in een tijdlijn, de zogenaamde Life Feed. Daaruit kunnen adviezen ontstaan: als je weinig vitamine D binnenkrijgt, geeft Cue het advies om meer fruit of smoothies te consumeren. Cue kan ook taken in je agenda zetten, bijvoorbeeld om te gaan sporten.

De grote vraag bij dit soort vindingen is altijd, hoe nauwkeurig het is. De makers van Cue hebben de resultaten vergeleken met laboratoriumtests en geconcludeerd dat het betrouwbaar genoeg is als consumentenproduct. Een medisch hulpmiddels is het daarmee niet. Mensen die de eerste exemplaren van de Cue bestellen voor een vriendenprijsje doen mee aan een onderzoek, waarmee de makers van Cue hopen om FDA-goedkeuring te krijgen.

De eerste 1000 exemplaren van Cue zijn te koop voor $149, daarna gaat de prijs omhoog naar $199. Als de Cue uiteindelijk in de winkel ligt zijn de makers van plan om er $300 voor te vragen.

Voor wie?

Mensen die zelf allerlei testjes willen uitvoeren. Bij bloeddruk en cholesterol is dat al heel gewoon, maar de tests die Cue bevat kun je momenteel niet zomaar bij de drogist kopen.

Is het wat?

De vijf tests van Cue zijn niet iedereen op het lijf geschreven: als je zwanger wilt worden zul je de vruchtbaarheidstest intensief gebruiken en als macho of mannelijke bodybuilder bent zul je de testosterontest misschien eens wat vaker erbij pakken, maar testen op griep of vitamine D lijkt ons geen wekelijkse bezigheid. Het zou daarom handig zijn als Cue je laat kiezen uit teststaafjes. Nu lijkt het vooral gericht op een leuk uiterlijk: met de vijf verschillend gekleurde staafjes lijkt het net een Joseph Joseph-snijplankenset: de verschillende kleurtjes staan leuk, maar praktisch gezien heb je ze lang niet allemaal nodig. Wel positief is dat je dit soort metingen eindelijk thuis kunt doen, zonder tussenkomst van een huisarts. Want er is een drempel om naar de huisarts te gaan, als je alleen maar benieuwd bent of je wel genoeg vitamine D binnenkrijgt en of je testosterongehalte wel OK is.

cue-health-tracker