LG Watch Sport

Cardiogram ontdekt ook op Android Wear-horloges onregelmatige hartslag

Met Cardiogram krijg je beter inzicht in je hartslag. De app was tot voor kort alleen op de Apple Watch te gebruiken, maar is nu ook te installeren op Android Wear-horloges.

Cardiogram Android Wear

Cardiogram op Android Wear

Cardiogram is een populaire Apple Watch-app waarmee je kunt zien wat je hartslag bij rust en inspanning is en hoe het zich ontwikkeld in de vorm van trends. Je kunt ook ’s nachts meten om te achterhalen hoe je rusthartslag is. De app komt op Android Wear-horloges die voorzien zijn van een hartslagmeter. De modieuze Fossil-horloges vallen dus af, want daar zit geen hartslagmeter in. Maar je kunt het wel gebruiken op de sportievere uitvoeringen zoals de Huawei Watch, LG Watch Sport, LG Watch Urbane, Moto 360, New Balance RunIQ, Polar M600, Montblanc Summit en de aanstaande Misfit Vapor en Mobvoi Ticwatch.

Er komen zelfs wat unieke functies aan, die niet op de Apple Watch beschikbaar zijn. Cardiogram kan bijvoorbeeld elke vijf minuten de hartslagmeter activeren, maar je kunt ook instellen dat dit elke minuut moet gebeuren. De app werkt samen met Google Fit, zodat je ook je stappen en je sportactiviteiten kunt koppelen met je hartslagdata.

Cardiogram is bedoeld om afwijkingen in de hartslag te achterhalen, bijvoorbeeld boezemfibrilleren. Het is niet bedoeld om een hartaanval te voorspellen, maar het kan wel vroegtijdig waarschuwen als er afwijkende waarden worden geconstateerd. Daarvoor hebben de makers het neurale netwerk DeepHeart ontwikkeld, dat 97% nauwkeurig is in vergelijking met medische metingen. Hoe sneller je erbij bent, hoe minder kans je loopt dat het uiteindelijk een medisch probleem wordt, waardoor je vaste klant van de ziekenhuiskantine wordt.

Het was eigenlijk logisch dat Cardiogram zich ook op Android Wear zou gaan richten. Makers van smartwatches zijn steeds meer aan het onderzoeken hoe ze hun producten als gezondheidshulpmiddel kunnen aanprijzen, zonder dat het meteen een medisch hulpmiddel wordt.