fitcamera-iphone-app

De 5 slechtste (en beste) fitnessapps

fitcamera-iphone-appEr zijn honderden, misschien wel duizenden apps om fit te worden. Nu kun je afgaan op downloadcijfers, maar dat is niet altijd een aanwijzing. Miljoenen mensen downloaden ook de Facebook-app, terwijl die helemaal niet hoog wordt gewaardeerd. Daarom keek Applause naar de beoordelingen van 3,3 miljoen apps om te kijken welke sport-, fitness- en gezondheidsapps het best worden gewaardeerd. Applause is gespecialiseerd in het meten van de kwaliteit van apps.

Ze keken alleen naar apps die meer dan 10.000 reviews hebben, om te voorkomen dat een kleine speler met maar één 5-sterrenwaardering de race zou winnen. Alle sport- en gezondheidsapps kregen van Applause een cijfer tussen de 0 en 100. Een score boven de 70 is daarbij bovengemiddeld goed (het gemiddelde lag namelijk op 66,5) en een score onder de 39 is slecht.

Over het algemeen scoren fitness- en gezondheidsapps beter dan andere appcategorieën zoals nieuws, reizen en productiviteit, bleek uit het onderzoek van Applause. Hieronder vind je de uitslag:

De 5 best gewaardeerde fitness-apps

Deze apps krijgen de meest positieve beoordeling van de gebruikers (tussen haakjes de puntenscore):

  • Calorieënteller van MyFitnessPal (87), een app voor je voedingsgewoontes
  • Lose It! (85), een app voor mensen die willen afvallen, niet verkrijgbaar in Nederland
  • Strava (84), een breed gebruikte app voor het meten van fietsactiviteiten
  • Sports Tracker (82), een in Nederland vrij onbekende app waarmee je sportactiviteiten kunt vastleggen, gemaakt door Sports Tracking Technologies
  • Challenges by Nexercise (82), deze uitdagingen-app is van de makers van Sworkit, die we eerder hebben besproken

Bij de apps staan downloadlinkjes naar de App Store van Apple, maar ze zijn vaak ook voor Android verkrijgbaar. Gewoon even zoeken! In de lijst staan ook een aantal apps die hoger scoorden dan MyFitnessPal, maar het gaat daarbij om menstruatie-trackers en een app om naar ontspannende melodieën te luisteren – omdat ze niets met sporten of fit worden te maken hebben, zijn ze hier buiten beschouwing gelaten.

Bekende namen zoals Sleep Cycle, MapMyRun, Runtastic, RunKeeper en Endomondo bleken middenmoters.

De 5 slechtst gewaardeerde fitness-apps

Natuurlijk zijn er ook apps die slecht worden gewaardeerd door de gebruikers. En geloof het ook niet: de top 5 wordt volledig bevolkt door bekende merken:

  • Nike+ Running (65), hardloopapp van de bekende sportkledingfabrikant
  • My Tracks van Google (59), een Android-only app om afgelegde routes vast te leggen
  • Weight Watchers Mobile (54), een app om af te slanken via de Weight Watchers-methode
  • Fitbit (54), de fabrikant van de meest populaire fitnesstracker heeft moeite om een goede app te maken
  • Nike+ FuelBand (53), een app om data van de fitnessarmband Nike+ Fuelband uit te lezen

Een interessante vraag is trouwens of de bekende merken echt niet in staat zijn om goede apps te maken, of dat mensen gewoon iets kritischer zijn. Bij een klein bedrijfje heb je wat meer begrip als de app een keer crasht of haak je af, terwijl je je bij grote bedrijven sneller ‘gedwongen’ voelt om de app te blijven gebruiken. Vergelijk het maar met het eerder gegeven voorbeeld van Facebook: je kunt wel boos roepen dat je Facebook aan de kant gaat zetten en naar een ander sociaal netwerk overstapt… maar veel keus is er niet. Bij de lager gewaardeerde apps werd vooral geklaagd over matige beveiliging en tegenvallende stabiliteit. De app crasht bijvoorbeeld vaak of loopt vast.

applause-beste-slechtste-fitnessapps
applause-beste-slechtste-fitnessapps

Bekende merken krijgen meer kritiek

Nike heeft de eer om tweemaal in de lijst te staan. Als reactie daarop, zei Nike dat ze zich richten op innovatie en dat er daarom wel eens iets mis kan gaan. Ze voegden eraan toe dat meer dan 30 miljoen mensen de NikeFuel-app gebruiken. Met andere woorden: laat ze maar klagen, de mensen komen toch wel. Fitbit en Google wilden niet reageren op de slechte score, Weight Watchers beloofde dat ze behoorlijke aanpassingen in de apps hebben gedaan, waardoor de score inmiddels beter zou moeten zijn. Volgens Applause heeft de slechte score bij de bekende merken vooral te maken met hoge verwachtingen, waardoor onze mening al wat gekleurd is.

Naast de apps die Applause heeft bekeken zijn er in de App Store en Google Play nog eens meer dan 7.500 gezondheids- en fitnessapps die niet meededen aan het onderzoek, omdat ze minder dan 10.000 beoordelingen hebben. Daar zitten ook pareltjes bij, maar volgens Applause scoren die minder beoordeelde apps over het algemeen wel vrij slecht. Bij klachten over apps moet je het klagen over de resultaten (“ik ben niet afgevallen en de app beloofde het wel”) los zien van klachten over de kwaliteiten van de app. Veel mensen halen die twee dingen nogal eens door elkaar.