Vrouw met Fitbit op kantoor

Bedrijven mogen fitnessdata van werknemers niet bekijken

Stel dat je een fitnessarmband of andere wearable cadeau krijgt van je werkgever. Mag die werkgever je dan vragen om de data van die fitnesstracker te delen? Nee, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Een werkgever mag zo’n armband wel cadeau geven, maar het is niet de bedoeling om de gegevens in te zien. Zelfs niet als de medewerker daar zelf toestemming voor heeft gegeven.

Vrouw met Fitbit op kantoor

Fitnessdata van werknemers

Bedrijven mogen dus geen wearables gebruiken om de gezondheid van hun medewerkers in de gaten te houden, zo is de conclusie van de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). De conclusie volgt uit een onderzoek, waarin twee bedrijven werden bekeken die wearables gebruikten om inzicht te krijgen in de hoeveelheid lichaamsbeweging van hun medewerkers. Eén van die bedrijven kreeg ook inzicht in het slaappatroon van medewerkers.

Fitnesstracker cadeau geven mag wel

“Een werkgever mag zo’n armband natuurlijk wel cadeau geven”, aldus Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de AP. “Maar het is niet de bedoeling om vervolgens gegevens over de gezondheid van werknemers in te zien. Ook niet als een medewerker hier toestemming voor geeft.” Volgens de AP waren de medewerkers van de bedrijven vrij om mee te doen aan het experiment. Maar bij een arbeidsrelatie is er volgens de AP geen sprake van echt vrije toestemming. De medewerker is namelijk financieel afhankelijk van het bedrijf. Fitnesstrackers en wearables cadeau geven aan medewerkers mag, maar bedrijven mogen daar geen voorwaarden aan stellen. Zo mag een werknemer wel een account aanmaken bij de fabrikant van de wearable en de data delen met vrienden of collega’s (bijvoorbeeld via een online portal) maar de gegevens delen met een leidinggevende mag niet. Pas dus op ook als je in bij Fitbit of Runkeeper je leidinggevende als contact toevoegt of uitdaagt voor een rondje sporten.