Zwim zwembril

Zwim is een zwembril met schermpje

Zwim is een zwembril met ingebouwd schermpje. Denk aan een soort Google Glasses, maar dan met een klein schermpje voor je oog waarmee je je stats kunt aflezen. Het goedkoopste model kost $200.

Zwim zwembril

Zwim: een zwembril met schermpje

Als hardloper doe je een sporthorloge om en als wielrenner klik je een sensor op je fiets. Maar voor zwemmers is het altijd lastig. Je kunt wel een waterdicht zwemhorloge dragen, maar het schermpje aflezen is altijd gedoe en haalt je uit je ritme. Zwim is een zogenaamd heads-up display (HUD) oftewel een schermpje waarop je kunt kijken door gewoon vooruit te kijken. Het is ontwikkeld door voormalig studenten van de Seoul National University, die via Indiegogo hopen om $20.000 bijeen te brengen voor de verdere ontwikkeling. Uiteindelijk moet Zwim $380 gaan kosten.

“Ik zwem drie keer per week en train ook voor tiatlons”, aldus CEO Taegoo Kang. “Ik gebruik meestal een Garmin-smartwatch, maar dit loste mijn probleem niet op om de voortgang bij te houden. Ik moest steeds stoppen en op het scherm kijken.” Bij Zwim hoeft dat niet. Je kijkt gewoon door de zwembril en ziet dan in een hoekje van het scherm alle stats.

Het mooie hiervan is dat je niet hoeft te swipen op een touchscreen en ook geen last hebt van natte vingers. Zwim laat behalve je afstand en aantal baantjes ook je hartslag en hartslagzone zien. Een paar jaar geleden was dat nog onmogelijk. Al die cijfers voor je oog, leidt dat niet te veel af? Volgens Kang niet. Hij heeft een hoop testers ingeschakeld en vooral de competitieve types vonden het juist erg veel toevoegen. De bril is ook vooral gericht op professionele zwemmers, want het zal nog wel even duren voordat de doorsnee zwembadbezoeker zoveel geld ervoor over heeft om een extra duur zwembrilletje te kopen.

Zwim voor een lagere prijs

De makers wilden aanvankelijk $300 vragen via Kickstarter, maar dat bleek iets te hoog gegrepen. Ze zijn daarom een nieuw project op Kickstarter begonnen waar de prijs een stuk lager ligt: $200. Er zitten nu wel wat minder functies in. Volgens Kang is alles voor 80% geregeld en met 2 jaar ontwikkeltijd achter de rug is de kans groot dat dit project gaat lukken. Maar zoals altijd bij crowdfunding: je loopt de kans dat het project uiteindelijk mislukt.