Fitbit Ionic vs Fitbit Blaze sport en zwemmen

Zwembrillen kunnen nog veel slimmer – maar wie gaat ze maken?

Slimme sportaccessoires maken is moeilijk, zo blijkt wel uit de vele Kickstarter-projecten die falen. Activity trackers voor in het zwembad maken is nog een graadje moeilijker. Zo’n tracker moet namelijk goed af te lezen zijn, moet nauwkeurig kunnen meten en ook nog waterbestendig zijn. Vandaar dat sommige fabrikanten de technologie in een zwembril proberen te stoppen.

Die draag je toch al op je hoofd en het vergt dus geen extra accessoire om rekening mee te houden. Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die zwemmen, dus je zou misschien denken dat de fabrikanten over elkaar heen rollen om wearables te maken. Maar eigenlijk valt dat wel mee. In vergelijking met hardlopen en fietsen is het aanbod nog vrij mager.

Slimme zwembrillen zijn een uitdaging om te maken

Welke fabrikanten maken dan wel wearables voor zwemmers? Apple, Fitbit, Samsung en Garmin zijn de grote namen, maar je vraagt je af wat bekende zwemmersmerken zoals Speedo en Arena doen. Niet zo veel, blijkt uit een inventarisatie. Speedo en Arena staan open voor samenwerking met makers van slimme zwembrillen, maar zelf doen ze niet zoveel. Speedo maakte ooit wel een zwemmershorloge, maar richt zich nu op een samenwerking met Misfit. Brandmanager Jonny Higham ziet een slimme zwembril ook wel zitten: “Er zijn echte kansen om mensen te helpen met die emotionele en fysieke buzz van zwemmen.” Hij ziet kansen in hi-res schermen en meer feedback-mogelijkheden. Bij MySwimPro zien ze ook wel de potentie. CEO Ksebati: “De technologie is er, zoals we gezien hebben bij zwem-apps. Het is gewoon een kwestie van verhuizen van de pols naar een zwembril.”

Instabeat, Zwim en Ovao

Zo heel ingewikkeld is het niet om je zwemactiviteiten te meten. Er zijn meerdere sporthorloges die je zwembaantjes kunnen tellen en laten weten hoe efficiënt je zwemslag is. Zwembrillen die nog een stap verder gaan, met een heads-up display (HUD) waarmee je realtime performance-data te zien krijgt: dat is de toekomst. En gelukkig zijn ze ook al in de maak.

De interessantste spelers zijn Instabeat, Zwim en Ovao.

Zwim zwembril

Bij Instabeat en Zwim krijg je een heads-up display met statistieken zoals snelheid en hartslag, allemaal realtime. Maar het kost moeite om de producten naar de markt te krijgen. Instabeat is al sinds 2013 bezig met de zwembril en beloofde om in het voorjaar van 2017 te lanceren. Dat is duidelijk nog niet gelukt. Zwim heeft nog maar net het crowdfunding-geld van Indiegogo binnen en wil vanaf mei 2018 de eerste producten leveren. De bril van Zwim heeft alle technologie al ingebouwd en is dus geen extra sensor voor je bestaande zwembril. Dat maakt de kansen voor Zwim wel kleiner. Een zwembril moet lekker zitten en niet iedereen heeft zin om afscheid te nemen van zijn favoriete bril. Om nog maar te zwijgen over het jaarlijks vervangen zo’n dure bril.

Lees ook:

Zwim is een zwembril met schermpje

Oavo pakt het beter aan: deze aanbieder heeft een clip voor op je bestaande zwembril, die op 90 procent van de modellen past. Een ledlampje in de hoek van je zwembril laat met kleuren zien of je sneller moet of wat langzamer. Dit is afhankelijk van je hartslagzone. Een ingebouwde metronoom geeft het tempo aan van je zwemslagen, zodat je binnen je doelen blijft. Via de bijbehorende iPhone-app kun je statistieken zien. Deze zwembril-sensor komt in de zomer van 2018 beschikbaar.

Ovao zwembril

This changes colour telling you to speed up or slow down, depending on which heart rate zone you should be in for your selected training programme. It has a built-in metronome that beeps at your target pace – match your stroke to it, and you’re on target – a heart rate monitor, and gives you a more detailed breakdown of your swim in the accompanying smartphone app. It should launch this summer.

Maar een lampje dat van kleur wisselt biedt eigenlijk niet zoveel informatie. Het zou mooier zijn als je meer data in beeld krijgt. Maar dat maakt de accessoires nog groter en zwemmers staan erom bekend dat ze niet te veel dingen op hun lichaam willen dragen. Een zwembroek, badmuts en zwembril, meer niet. Als het echter belooft om je prestaties te verbeteren zijn zwemmers misschien wel wat meer bereid om een extra accessoire te dragen.

Lees ook:

Zwemmen

Een sporthorloge is niet ideaal. Het kan je hartslag niet meten als je in het water ligt en telt je slagen niet goed als je maar met één arm beweegt. En er zijn ook zwembaden die het dragen ervan verbieden omdat andere zwemmers gewond kunnen raken als ze een klap krijgen. De technologie in een zwembril inbouwen is dan een beter idee, maar dan moet het wel lukken. Waterbestendig maken van een fitnesstracker kan op zich al een lastige klus zijn, zo ontdekte Fitbit met de Flex 2, de eerste waterbestendige wearable die ze maakten. En dan moet het ook nog lijken op een normale zwembril, want je wil niet voor gek lopen met een gigantische ‘duikbril’ die je zicht belemmert.