jamie-you-team

Fithacking Fitmaand, dag 3: Gezond gedrag aanleren met Jamie Oliver en YOU

fithacking-januari-fitmaand

Hoe zorg je dat gewone burgers zich gezonder gaan gedragen? Je schakelt een bekende tv-ster in! Het werkte eerder al met Hardlopen met Evy, waarbij tv-presentatrice Evy Gruyaert hele volksstammen aan het hardlopen kreeg. Zelfs Nederlanders die Evy nog nooit op de televisie hadden gezien, gingen met haar mp3’tjes hardlopen. Iets soortgelijks hebben de makers van de app YOU voor ogen. De bekende tv-kok kreeg een tijd geleden kritiek dat hij er op tv toch wat vadsig uit begon te zien. Jamie ging op dieet en ging gezonder leven en is nu hét ideale uithangbord voor de nieuwe app YOU. Dit is de derde app in het kader van de Fithacking Fitmaand!

Jamie doet het voor

jamie-you-teamYOU wordt gemaakt door een bedrijfje uit Helsinki (Finland) en is bedoeld om gebruikers te motiveren om gezonder te leven door kleine taken uit te voeren. Jamie Oliver treedt daarbij niet op als de gezondheidsexpert, maar is een gebruiker zoals jij. Hij houdt van lekker eten en probeert graag nieuwe dingen en laat dat zien in de app. Het is trouwens maar de vraag of Jamie alles zelf doet. Ik vermoed dat er een redactie achter zit, die regelmatig denkt: “Wat zou Jamie doen?” Bij de opdracht om buitenshuis te gaan wandelen zie je bijvoorbeeld een foto van Jamie met zijn vrouw, terwijl ze ergens op een landweggetje aan het wandelen zijn. De bijbehorende tekst had de strekking: “Dit was op een ander moment, maar hier zie je dat ik ook wel eens met Jools een wandeling maak”.

Jamie Oliver is in te huren voor allerlei vormen van sponsoring, dus het zal niemand verbazen dat hij na de keukenspullen, tuingereedschappen, kookboeken en restaurants ook iets rondom gezondheid gaat doen. De app stimuleert je om nieuwe voedingswaren te proberen, een mindful actie uit te voeren of iets actiefs te gaan doen. Bij al die activiteiten moet je een foto maken, die je kunt voorzien van een fotofilter zoals je in Instagram gewend bent. De eerste set opdrachten bestaat uit het maken van een foto van iemand waarvan je houdt. Je fotografeert ook je favoriete plek om squats te doen, een recente maaltijd en een foto van je goede voornemen van 2015. Bij elke opdracht zie je eerst wat Jamie heeft gedaan en doe je het na (maar je mag natuurlijk ook iets totaal anders doen). Het idee is dat je door kleine acties je gedrag ongemerkt verandert. Je wilt misschien niet meteen een halfuur gaan sporten, maar 10 squats uitvoeren en daar een foto van maken, is een haalbaar minidoel. Dat lukt wel.

you-jamie-oliver-fotoopdracht you-jamie-oliver-tegeltjes

Altijd maar foto’s maken

Bij elke opdracht zie je wat anderen eerder hebben gedaan. De opdracht om je goede voornemen van 2015 te fotograferen, blijkt tot nogal wat tegeltjeswijsheden te leiden. Veel mensen hebben een tegeltje of opschrift gefotografeerd. Prima natuurlijk, maar het geeft ook meteen een nadeel van deze app aan: werkelijk alles moet gefotografeerd worden en je deelt alles met de community. Soms zijn er momenten, als je in je slobberbroek probeert om een downward dog te doen, dat je helemaal geen zin hebt om dat te fotograferen. Dus dan maak je maar een nietszeggende foto van je schoenen. Het levert geen interessant ‘kijkvoer’ op voor andere gebruikers.

you-jamie-oliver-opdracht-2 you-jamie-oliver-action-of-the-day

In YOU kun je ook vrienden toevoegen. Die moet je dan wel zoeken op basis van naam of uitnodigen via Facebook. Erg druk is het nog niet in YOU: ik vond maar één Facebook-vriend die de app ook gebruikt en die had nog geen foto’s geplaatst. Het gevolg is dat je door belevenissen van volstrekt onbekende mensen zit te bladeren. Er ontstaat daardoor geen community-gevoel. Bij de eerder besproken app Coach.me is dat veel meer het geval: daar ga je met meerdere mensen werken aan hetzelfde doel (bijvoorbeeld geen alcohol drinken) en kun je vragen stellen aan andere gebruikers of aan coaches als je tijdens het uitvoeren van dat doel tegen problemen aanloopt.

you-jamie-oliver-foto you-jamie-oliver-acties

Voor wie?

YOU with Jamie Oliver is vooral handig voor mensen die wel ‘iets gezonds’ willen doen, maar nog geen duidelijk doel voor ogen hebben. De app is ook geschikt voor mensen die er eigenlijk tegenop zien om daadwerkelijk iets te veranderen. Het is nogal een klus om een halfuur yoga te doen of te gaan hardlopen, maar de kleine foto-opdrachten in de app kan iedereen. Je kunt ook nog fotofilters gebruiken, zodat maaltijden en eventueel aanwezige sixpacks er wat flatteuzer op staan. Zo werk je ongemerkt aan kleine gedragsveranderingen. En het is ook nog gebaseerd op wetenschappelijke theorieën: door je acties te veranderen (zelfs als die veranderingen heel klein zijn) plant je een zaadje voor veel grotere veranderingen. Je komt in een vicieuze cirkel terecht – in dit geval eentje die positief is. Ben je ook nog gevoelig voor het voorbeeld van bekende mensen, dan is YOU with Jamie Oliver geknipt: Jamie doet voor wat hij heeft gedaan om gezonder te leven en jij hoeft het alleen maar na te doen.

Is het wat?

Ik merkte dat deze app niet zo geschikt voor mij is: ik vind de acties te klein en het lukt me wel om mezelf de motiveren om dingen te doen. Maar ik kan me voorstellen dat deze app bij sommige mensen wel iets teweeg brengt en dat komt vooral omdat het niet belerend is en ook niet erop hamert dat je meer moet sporten en meer water moet drinken. De variatie in opdrachten houdt je bij de les. Je krijgt bijvoorbeeld de opdracht om een foto van je koelkast te maken en vervolgens krijg je van Jamie een recept om met alle groenterestjes een minestronesoep te maken. Op die manier klinkt de link tussen positieve gewoontes aanleren (koelkast opruimen) en de activiteiten van een tv-kok (recepten maken) opeens heel logisch. Of al die mensen daadwerkelijk hun koelkast opruimen en een gezonde groentesoep gaan eten, is nog maar de vraag. Maar het laat wel zien dat er ook een heel andere aanpak mogelijk is. Bij de meeste apps gaat het om het verzameln van zoveel mogelijk data, die je op een indrukwekkend dashboard kunt bekijken. YOU doet dat niet en zal vooral mensen aanspreken die visueel zijn ingesteld en niet zo van cijfertjes houden.

you-jamie-oliver-profiel you-jamie-oliver-vrienden

YOU with Jamie Oliver downloaden

YOU is verkrijgbaar voor de iPhone.

Eerder verschenen: