autoracen

Wil jij privacy opgeven voor een lagere zorgpremie?

Stel dat je korting op je zorgverzekering krijgt als je regelmatig naar de sportschool gaat. Maak je meer dan 10.000 stappen per dag, dan krijg je nog wat extra korting. Korting als je geen gevaarlijke sporten zoals autoracen meer beoefent, korting als je tijdens de vakantie geen blessuregevoelige activiteiten zoals raften en wintersporten meer doet, korting als je niet meer het hele weekend in café’s rondhangt. Als brave en gezond levende burger valt er heel wat geld te besparen als de zorgverzekeraars zo’n kortingensysteem zouden invoeren. Maar wacht eens even… hoe weet mijn verzekeraar eigenlijk wat ik doe?

autoracen

Die vraag stond centraal in een onderzoek van PwC. Ze wilden achterhalen of Nederlanders bereid zijn om een deel van hun privacy op te geven, in ruil voor een lagere premie op verzekeringen. Ongeveer de helft van de Nederlanders blijkt bes bereid om verzekeraars extra informatie te geven over hun doen en laten, zo blijkt. Daarmee scoort Nederland lager dan veel andere landen.

In Zuid-Afrika (83%) en India (80%) zijn mensen bereid om veel meer informatie vrij te geven. “We stellen blijkbaar nog vaak onze privacy boven economisch gewin”, stelt PwC-onderzoeker Joost Petit. “Maar dit kan ook in Nederland wel eens snel gaan veranderen met de opkomst van een generatie die zowat verweven is met internet, sociale media en mobiele technologie.” Jongeren zijn bereid om online meer over zichzelf prijs te geven. Dat heeft niet alleen te maken met een lagere prijs, maar ze verwachten ook dat ze een persoonlijker aanbod krijgen. Je zorgpremie kan in zo’n geval echt worden afgestemd op de hoeveelheid sport en lichaamsbeweging die je krijgt. Met een mooi woord: usage based insurance, een verzekering die is afgestemd op jouw gedrag en gewoontes.

Toegepast op autoverzekeringen: in de komende vijf tot tien jaar zal zo’n 30 tot 40 procent van de Nederlandse autoverzekeringen een UBI-component bevatten, verwacht PwC. Je bouwt dan een sensorkastje in de auto in, die het rijgedrag in de gaten houdt. Goed rijgedrag wordt beloond met een lagere premie. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bestaan dergelijke UBI-oplossingen al. Verzekeraars krijgen de beschikking over heel gedetailleerd rijgedrag van klanten en kunnen daar hun aanbod op afstemmen.

Bij zorgverzekeringen ligt het aanbieden van premiekortingen nog wat gevoelig. Je hebt je rijgedrag wel volledig in eigen hand, maar je gezondheid niet. Wie gezond leeft kan nog steeds getroffen worden door een ernstige ziekte, al is de kans daarop natuurlijk wel kleiner.

Openingsfoto: Flickr cc, Grand Parc