trellie-handen

Wearables voor vrouwen: Trellie, Ringly en Cuff maken je mooi

trellie-handenFabrikanten van wearables houden zelden rekening met de wensen van vrouwen. Er is een overschot aan stoer uitziende accessoires met zwarte rubberen bandjes, terwijl je als vrouw niet elke dag met dezelfde ring of hetzelfde armbandje wilt rondlopen. Langzaam komt er verandering in, bijvoorbeeld met sieraden van bedrijfjes als Ringly en Cuff. Trellie is een relatief nieuwe partij. Zij gaan vanaf het voorjaar van 2015 ringen en andere sieraden op de markt brengen, die er op het eerste gezicht gewoon uit zien maar die je wel kunt uitbreiden met allerlei slimme functies.

trellie ringDe nadruk bij Trellie ligt in eerste instantie op waarschuwingen: als er een telefoontje of sms-bericht binnen komt, gaat de ring trillen. De basis is een blokje van 15 x 10 mm die je in verschillende ringen en armbanden kunt stoppen. Via een mobiele app kan het blokje oplichten of trillen, om aan te geven dat je een telefoontje binnenkrijgt of naar een afspraak moet. Het bedrijf begint met een startkit, bestaande uit een zilver- of goudkleurige ring, het blokje met alle techniek en een oplader. Die kit gaat tussen de $100 en $130 kosten. Daarnaast kun je extra accessoires zoals armbanden kopen voor $35 tot $50.

Trellie probeert zich vooral te onderscheiden van Ringly, een bedrijf dat ook ringen met ingebouwde functies uitbrengt. Bij Ringly kies je voor één bepaalde steen, bijvoorbeeld zwarte onyx of roze saffier. De ringen zijn verguld en kosten tussen de $195 en $260. Je zit daarbij wel steeds aan één kleur vast.

ringly-lifestyle

Trellie pakt dat anders aan: ze begonnen met een hangertje die vrouwen aan hun tas kunnen hangen. Met geld van Kickstarter lukte het om 4.000 te verkopen. Waar de bedenkers van Trellie al snel tegenaan liepen is dat het niet meevalt om accessoires voor vrouwen te verkopen, als je twee mannen uit Kansas bent. Het bleek slimmer om aan te haken bij bekende modemerken. Op die manier kan Trellie zich op technologie richten en doen de modemerken waar ze goed in zijn: het aan de vrouw brengen van de accessoires. Het idee is om uiteindelijk 10 verschillende accessoire uit te brengen, elk in vier of vijf kleuren. Het lijkt een slimme strategie: modemerk Michael Kors heeft al aangegeven dat ze wearables willen maken en kan daarvoor de technologie inkopen bij bedrijfjes als Trellie, zonder zelf geld in ontwikkeling te hoeven steken.

Cuff kan dat op termijn ook gaan doen. Ze maken armbanden en halshangertjes die niet alleen notificaties doorgeven, maar ook je activiteiten kunnen tracken. De sensoren zitten in een klein blokje, die je in een armband of in het hangertje steekt. Er zijn meerdere modellen, die wat tijdlozer zijn maar er door hun zwartrubberen en metalen bandjes ook wat saaier uitzien.

Toch is er altijd het risico dat vrouwen de ‘connected’ sieraden vooral zien als een gimmick. Kijk maar naar zoiets als iPhone-hoesjes: grote modemerken lopen vaak net één generatie iPhone achter. Tegen de tijd dat er iPhone 6-hoesjes van Michael Kors en DKNY in de winkel liggen, is de iPhone 7 al bijna verkrijgbaar en is de mode alweer veranderd. Wat dat betreft is het idee van Apple om zich met de Apple Watch vooral op modebewuste vrouwen te richten, niet eens zo gek. Voor Apple wordt de Apple Watch een belangrijk product, dat ze elk jaar gaan vernieuwen en uitbreiden, niet een leuk accessoire ‘voor erbij’. Er speelt ook nog iets anders, waardoor wearables voor vrouwen misschien niet zo hard gaan doorbreken: je wilt sieraden na verloop van tijd, als je erop uitgekeken bent, ook weg kunnen doen, zonder dat je meteen honderden euro’s in de prullebak gooit.