2015 was een spannend jaar voor wearables. Er kwam een nieuwe speler bij (Apple), Fitbit bleef succesvol en er verschenen allerlei supergoedkope fitnessarmbandjes. Je hebt daardoor meer keuze dan ooit. In dit artikel lees je de belangrijkste ontwikkelingen van 2015.
Daarbij kijken we natuurlijk vooral naar wearables waarmee je fit kunt worden. Duidelijk is wel dat fitnessarmbanden en trackers nog lang niet mainstream zijn geworden en dat de meeste mensen nog gewoon een smartphone-app gebruiken om bijvoorbeeld te hardlopen en oefeningen te doen. Misschien komt daar verandering in als steeds meer mensen een smartwatch kopen, waar standaard al een hartslagmeter en stappenteller in zit.
Nieuw: Apple Watch
Over smartwatches gesproken: de Apple Watch verscheen in het voorjaar van 2015. Er waren mensen die het een revolutionair apparaat vonden (verstokte Apple-fans vooral) maar de functies waren eigenlijk niet nieuw. Stappen tellen, hartslag meten en sporten kon natuurlijk al langer. Apple pakte het wel slim aan en had ook de mazzel dat ze een groot publiek kunnen bereiken. De Apple Watch vormde een stimulans voor andere smartwatches en fitnessarmbanden, omdat een veel groter publiek bekend werd met het idee dat je de hele dag je lichaamsbeweging kunt meten met activiteitenringen. De herinnering om elk uur even te gaan staan om te bewegen was iets nieuws dat Apple toevoegde. Veel Apple Watch-kopers gebruiken de Apple Watch nog steeds, maar het is de vraag of ze dat nog wel elke dag doen om beweging te meten. Vanwege de prijs zul je de Apple Watch in ieder geval niet zo snel op het nachtkastje laten liggen. Wat verkoopcijfers betreft had Apple niets te klagen, want er werden miljoenen verkocht en Apple greep meteen de nummer 1-positie in de smartwatch-markt.
Fitbit groeide door
Toch is Apple niet de nummer 1 als het om fitnesstrackers gaat. Daar is nog steeds een andere winnaar: Fitbit. Apple verkocht volgens schattingen zo’n 10 miljoen smartwatches, maar Fitbit verkoopt er 5 miljoen per kwartaal! Opvallend was wel, dat Fitbit na de aankondiging geen nieuwe producten heeft aangekondigd en de ontwikkelingen lijkt af te wachten. Fitbit ging in juni naar de beurs en de koers schoot meteen met 50% omhoog. Fitbit CEO James Park is niet bang voor Apple, omdat de markt groot genoeg is en omdat de Fitbit-trackers op een heel ander publiek gericht zijn en veel goedkoper zijn.
Jawbone: ontslagen en productieproblemen
Apple en Fitbit deden het goed in 2015, maar bij andere makers van fitness-wearables ging het moeizamer. Bij Jawbone bijvoorbeeld: daar hadden ze alweer te maken met productieproblemen. Dit keer was er iets is met de Jawbone UP3. Jawbone moest personeel ontslaan, raakte verwikkeld in een juridisch gevecht met Fitbit en ging níet naar de beurs. Wel kondigden ze de Jawbone UP4 aan waarmee je betalingen kunt doen, maar die is nog steeds niet verkrijgbaar in de Nederlandse winkels.
Pebble ging ook met gezondheid bezig
Bij Pebble denk je niet direct aan fitnesstracking, maar je kunt er toch wel wat simpele metingen mee doen. Er verschijnen steeds meer apps voor Pebble, waarmee je bijvoorbeeld stappen kunt tellen. Maar een hartslagmeter zit er niet in. Pebble is de speler die misschien wel het meest door de komst van Apple is getroffen. De Pebble was twee jaar lang voor veel Apple-gebruikers de meest bruikbare smartwatch, waarvoor heel wat apps werden ontwikkeld. Pebble kondigde wel nieuwe modellen aan, maar ze kwamen pas na maanden in Nederland in de winkels en er kwamen ook weinig functies bij op het gebied van fitness. Wel kondigden ze Pebble Health aan, een gezondheidsapp die ook data uitwisselt met HealthKit van Apple.
Xiaomi: goedkoop spul, maar het scoort wel
Xiaomi staat model voor iets wat je bij heel veel producten ziet: als een idee eenmaal aanslaat, staan Chinese fabrikanten te trappelen om iets soortgelijks te maken, maar dan héél goedkoop. In 2014 bracht Xiaomi al een fitnessbandje uit die maar €10 kostte en in 2015 volgde er een fitnessbandje met hartslagmeter die maar een paar euro duurder was. Het bizarre is dat je voor zo weinig geld een waterproof fitnessbandje krijgt, waarmee je stappen, lichaamsbeweging, slaap en nog meer kan meten. De batterij gaat een maand mee en het ziet er ook nog eens leuk uit, met die kekke kleurtjes. Als je dan toch geen geld wilt uitgeven voor je gezondheid, dan maar eentje van Xiaomi. Er zijn namelijk veel meer Aziatische aanbidders die voor een habbekrats fitnesstrackers uitbrengen, maar niet te veel aandacht besteden aan kwaliteit. Bij Xiaomi hoef je ook geen topkwaliteit te verwachten, maar het is in ieder geval nog wel acceptabel. En Xiaomi groeit als een raket: ze schijnen in het eerste kwartaal van 2015 al 25% van de markt in handen te hebben gehad, met 2,8 verkochte exemplaren. Het verschil met Fitbit (3,9 miljoen in dezelfde periode) is niet eens zo groot. Alleen verdient Xiaomi er met deze prijsstelling bijna niets aan. Je kunt wel marktleider willen worden, maar er moet ook nog geld op de plank. Misschien gaat dat lukken met een smartwatch, die ze ook aan het ontwikkelen zijn en die waarschijnlijk toch iets duurder wordt.
Misfit werd overgenomen door Fossil
Misfit is een bijzondere speler als het om fitnesstrackers gaat. Ze maken een stijlvolle tracker die op allerlei manieren te dragen is en ook nog te gebruiken is tijdens het zwemmen. Je kunt kiezen uit heel veel kleuren en verschillende halskettingen, clips en andere accessoires om te dragen. Een sympathiek product, maar het lukte ze niet om daarmee een koppositie te bereiken. Misvat werd in de loop van het jaar overgenomen door horlogemerk Fossil. Het is de vraag of ze door blijven gaan met mooie producten maken. Fossil was in ieder geval nog niet actief op dat gebied, dus de beide bedrijven sluiten mooi op elkaar aan.
LG: smartwatch van de markt gehaald
Eigenlijk had de meeste concurrentie van fitnessmerken dit jaar moeten komen van smartwatch-makers. Maar op dat gebied zijn er eigenlijk maar twee: Apple en Samsung, die elkaar qua functionaliteit niet veel ontlopen. LG had aan de strijd mee kunnen doen, maar stopte al na een week met het nieuwste model.
HTC stelde fitnessarmband uit
HTC is al lange tijd van plan om een fitnessarmband uit te brengen, in samenwerking met Under Armour. Maar het project werd uitgesteld, omdat het al een jaar of twee slecht gaat met HTC. Ook HTC moest personeel ontstaan en hoewel er nog steeds geruchten zijn dat ze een smartwatch gaan uitbrengen, verwachten we er niet te veel van.