ziekenhuisbeer

Dankzij wearables leef je 6 maanden langer

Met wearables kun je signalen van je lichaam beter in de gaten houden. Volgens onderzoekers van Gartner heeft dat een positief effect op je levensverwachting: ze denken dat de groeiende populariteit van wearables ervoor gaat zorgen dat mensen gemiddeld zes maanden langer leven.

ziekenhuisbeer

Eerlijk gezegd lijkt dat een beetje giswerk, want hoe kun je bewijzen dat mensen zes maanden langer leven, terwijl wearables nog niet eens zo lang bestaan? Maar de Gartner-onderzoekers denken dat beter letten op signalen als hartslag, temperatuur en andere factoren zorgen dat je langer gezond blijft. In het jaar 2020 zullen mensen in de westerse wereld een halfjaar langer leven, dankzij slimme kleding, sensoren, accessoires en pleisters die je hartslag kunnen meten. Met de wearables van de toekomst houd je beter zicht op de gezondheidsinformatie die ze verzamelen. En ze dragen comfortabeler omdat alles zonder kabeltjes werkt.

Online diensten zorgen ervoor dat data sneller geanalyseerd kan worden, zodat je sneller en nauwkeuriger inzicht krijgt in je lichamelijke gesteldheid. Dat roept wel vragen op over privacy en bescherming van je persoonlijke data. Hoe weet je zeker dat alleen jouw huisarts de data kan inzien? Speelt hij het niet door naar andere artsen? En wat gebeurt er als het bedrijf dat jouw data bewaart, gehackt wordt?

Wie liever op praktische voorspellingen voor de korte termijn zit te wachten, kan ook bij Gartner terecht: ze verwachten dat de zorgkosten voor diabetici in 2017 met 10 procent omlaag kunnen door het gebruik van smartphones. Mooi meegenomen, maar da’s nou niet echt een cijfer waar je echt warm voor loopt.

Afbeelding: Christiaan Triebert via Flickr CC