iPhone-in-hand-Virtuagym-Food

Fithacking Fitmaand, dag 17: Virtuagym Food, voedingsdagboek met bijbehorende sportapp

fithacking-januari-fitmaand
Als ik in een periode weinig tijd heb om te sporten, ga ik extra goed op mijn voeding letten. Dat werkt namelijk óók om te voorkomen dat je riem steeds een gaatje opschuift (en dan bedoel ik: de verkeerde kant op). Er zijn zelfs mensen die beweren dat je zelfs helemaal zonder sport een wasbordje kunt krijgen en tegelijk 4500 calorieën per dag kunt eten, maar dat zijn supermensen. Voor gewone mensen zit er niets anders op, dan wat beter op je voeding te letten en te zorgen dat je de gestelde doelen haalt. Dat kan bijvoorbeeld met Virtuagym Food.

De voedingsapp van vandaag is echt iets voor mensen die een voedingsdagboek willen combineren met oefeningen in de sportschool, thuis of buiten. Eigenlijk zijn er twee apps: Virtuagym Food gebruik je als dagboek voor je eten en de normale Virtuagym-app bevat inspiratie voor allerlei oefeningen. Daarin geef je ook aan of je hebt gesport, zodat de Food-app rekening kan houden met verbrande calorieën.

iPhone-in-hand-Virtuagym-Food

Virtuagym Food en Basic-Fit

De Virtuagym Food-app verscheen verscheen eind 2014 en is een van de vele apps waarmee je een voedingsdagboek kan bijhouden. Net als Foodzy is deze app gemaakt door Nederlanders, maar dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen. De community van Virtuagym is Engelstalig, de app zelf is meertalig en werkt ook in het Nederlands. Je kunt de app trouwens ook op andere plekken tegenkomen, want Virtuagym heeft onder andere een contract gesloten met Basic-Fit, de grootste fitnessketen in Nederland en België. Zij hebben een app die door Virtuagym is gemaakt en die ongeveer op dezelfde manier werkt. Als lid van Basic-Fit kun je voeding, workouts en voortgang vastleggen via de app. Dat past bij de formule van de fitnessketen, waarbij wordt verwacht dat je alles zelf regelt, zonder begeleiding van een personal trainer.

virtuagym-food-menu virtuagym-food-toevoegen

Virtuagym Food kan iedereen gewoon downloaden, om op dezelfde manier op eigen houtje bezig te gaan. Met een gratis abonnement kun je instellen dat je een caloriebeperkt dieet wilt volgen. Wil je een van de andere eetwijzen volgen (bijvoorbeeld low carb), dan moet je daarvoor het Pro-abonnement afsluiten van $30 per jaar.

virtuagym-food-dagboek virtuagym-food-haring

Virtuagym Food: voeding invullen

Bij Virtuagym Food moet je de etenswaren die je gegeten hebt handmatig invoeren. In de toekomst komt er ook een streepjescodescanner bij, zodat het nog vlotter gaat. Veel werk is het trouwens niet en de meeste Nederlandse voedingswaren staan ook wel in de lijst, soms zelfs in meerdere varianten. Ik heb een Pro-abonnement en heb dus de mogelijkheid om zelf te kiezen voor de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Wat je op de afbeeldingen ziet, is niet de verhouding die Virtuagym standaard aanbeveelt.

virtuagym-food-voedingsplan virtuagym-food-zoeken

Na het invullen van een aantal voedingswaren kun je zien of je op schema zit. Een liggende balk geeft eigenlijk continu aan of je wel op schema zit met de calorieën. Je kunt ook zien of je je rantsoen koolhydraten, vetten en eiwitten al hebt binnengekregen en hoever je daarmee bent gevorderd. Een deel van de voedingswaren in Virtuagym Food is gecheckt. Bij die items kun je ook een detailscherm met meer informatie over de samenstelling opvragen. Uiteindelijk gaat het er voor veel mensen om kilo’s kwijt te raken en ook dat kun je in de app registreren. Een grafiek in de app laat zien of je op de goede weg bent.

virtuagym-food-vetten virtuagym-food-samenstelling

Voor wie?

Virtuagym Food is eigenlijk geschikt voor iedereen die wat meer op zijn of haar voedingsgewoontes wil letten, ongeacht of je wilt afvallen, aankomen of gezonder eten. De app wijst zich eigenlijk vanzelf en is dus ook geschikt voor technisch minder handige mensen. Dat een grote fitnessketen deze app gebruikt voor z’n klanten (die lang niet allemaal handig zijn met apps), zegt wel iets.

Is het wat?

Ja hoor, met deze app kun je prima je voedingsgewoontes vastleggen, om wat beter inzicht te krijgen in eventuele fouten die je maakt. Misschien ontdek je wel net als ik, dat het niet meevalt om dagelijks 1500 calorieën te eten (dat komt omdat ik veel salades eet en dan ben je wel even bezig om 100 calorieën naar binnen te werken). Virtuagym Food is Nederlandstalig, heeft een vrij uitgebreide database met voedingsmiddelen en helpt je ook nog aan ideeën om te gaan sporten.

Virtuagym Food downloaden

Virtuagym Food is te downloaden voor iPhones en Android-smartphones.

Eerder verschenen: