up-by-jawbone-armband

Fithacking Fitmaand, dag 18: UP by Jawbone, de bewegingsapp zonder fitnessarmband

fithacking-januari-fitmaand
De app van vandaag is UP by Jawbone, waarvan er eigenlijk twee zijn. UP by Jawbone is een stappentellerapp voor mensen die geen fitnessarmband van Jawbone hebben gekocht. Maar het is ook de app die je moet gebruiken als je de Jawbone UP3 hebt (binnenkort leverbaar). Daarnaast is er nog een andere Jawbone UP-app, die je moet hebben als je de oudere fitnessarmbanden zoals de UP, UP24 en UP Move hebt. Dat is wat verwarrend, maar je kan het ook zo zien: de apps zijn gratis, dus als je de verkeerde te pakken hebt, weet je dat je de andere moet hebben. En trouwens, het staat ook duidelijk in de App Store aangegeven.

Up by Jawbone is erop gericht om je meer in beweging te krijgen. Het maakt daarbij gebruik van Smart Coach, een soort persoonlijke trainer die probeert om aanvullende informatie te geven bij de metingen. Verwacht daar overigens niet teveel van, want het gaat om wat algemene aanwijzingen hoe je bijvoorbeeld je beweeggedrag kunt verbeteren. De teksten zijn enigszins op jouw gedrag afgestemd en leggen uit welk effect de bepaalde metingen hebben. Heb je ook het UP3-armbandje, dan krijg je bovendien advies hoe je je slaap kunt verbeteren. Het armbandje meet verder je hartslag in rust, ook als je niet aan het sporten bent.

up-jawbone-dashboard up-jawbone-achievement

Maar zonder het fitnessarmbandje deze app gebruiken kan dus ook. Up by Jawbone meet stappen, calorieën en je gewicht. Je kunt voeding ermee vastleggen door een foto te maken. Het is dus meer een wellness-app dan een app voor fanatieke sporters. Zij zijn beter af met een echte hardloop- of fietsapp zoals RunKeeper of Strava.

up-jawbone-lijst up-jawbone-andere-apps

In UP by Jawbone stel je een team samen van vrienden. Je kunt zien wie de meeste stappen heeft gezet in het teamklassement. Die laat zien hoeveel stappen je de afgelopen week hebt gezet en hoeveel dat er minder of meer dat zijn ten opzichte van teamgenoten. Helaas heb ik maar weinig vrienden in Jawbone, ondanks het feit dat de fitnessarmbanden in Nederland toch behoorlijk populair zijn. Je kunt eventueel de data uit UP by Jawbone uitwisselen met Apple’s HealthKit en je kunt ook informatie met andere apps delen. In mijn geval heb ik gedeeld met Fitmo en Nudge, maar MyFitnessPal, MapMyFitness en andere apps staan ook in het lijstje.

up-jawbone-klassement up-jawbone-menu

Voor wie?

UP by Jawbone is voor iedereen die meer aan z’n gezondheid wil doen en gestimuleerd wil worden om meer te bewegen. Je hebt er geen fitnessarmband voor nodig, maar het kan wél.

Is het wat?

UP by Jawbone is een van de meest bejubelde apps van 2014, ook al is de functionaliteit nog redelijk beperkt. Het is een stappenteller-app waarmee je ook foto’s van je eten kunt maken en waar je allerlei apps aan kan koppelen. Je kunt er meer uit halen dan je aanvankelijk ziet.

up-jawbone-doelen up-jawbone-vandaag

Up by Jawbone downloaden

UP by Jawbone is te downloaden voor iPhones en Android-smartphones.

Eerder verschenen: