Studenten met Fitbits op Oral Roberts University

Op deze universiteit dragen studenten een Fitbit

Op de Oral Roberts University in Oklahoma is iets bijzonders aan de hand: alle studenten dragen een Fitbit. Het is zelfs verplicht op deze universiteit, die bij de opening in 1965 de studenten al verplichtte om een fitnesscursus te volgen. Sinds januari 2016 is ook de Fitbit verplicht. De studenten moeten de data delen met de universiteit, omdat hun cijfer ervan afhangt.

Studenten met Fitbits op Oral Roberts University

Studenten die het vak ‘Health Fitness I’ volgen moeten minimaal 10.000 stappen per dag zetten. De behaalde doelen in de app tellen voor 20 procent mee in het eindcijfer. Oral Roberts University verkoopt misschien wel meer Fitbits dan een doorsnee elektronicawinkel. Via de boekwinkel op de campus zijn al 550 Fitbits verkocht. De studenten zijn verplicht om een Fitbit met hartslagmeter te dragen, maar ze hoeven niet hun GPS-data te delen.

Toch is het systeem niet helemaal waterdicht. Er zijn allerlei trucs waarmee minder fitte studenten toch aan hun doelen kunnen komen. Een aantal daarvan is te vinden op de website Unfit Bits: maak je fitnessarmband bijvoorbeeld vast aan een metronoom of een boormachine. Of zet je fiets op z’n kop en laat de wielen lekker ronddraaien, terwijl de Fitbit-armband lekker meedraait. Maar het is beter dan de methode die de universiteit eerder gebruikte, waarbij studenten handmatig hun sportactiviteiten in een schriftje moesten noteren.

Gelukkig is er ook nog een ontsnappingsmogelijkheid voor studenten die niet kunnen meedoen, bijvoorbeeld omdat ze in een rolstoel zitten of een andere beperking hebben. Studenten kunnen zich bijvoorbeeld beroepen op de American Disabilities Act, maar volgens onderwijsambtenaar Kathaleen Reid-Martinez is het nog niet voorgekomen. Mocht het toch gebeuren, dan verzint de universiteit een andere manier om toch mee te doen. De evangelische universiteit loopt ook op andere punten voor: zo kunnen studenten van andere universiteiten dankzij telepresence-systemen op bezoek komen. Daarbij wordt een iPad met webcam op een soort Segway gemonteerd, zodat de studenten gewoon thuis in bed kunnen blijven liggen.