ua-record-feature

Fithacking Fitmaand, dag 11: Record, een gloednieuwe fitness-app van Under Armour

fithacking-januari-fitmaand
In de Fithacking Fitmaand vandaag een gloednieuwe app van Under Armour. Die kennen we als fabrikant van sportkleding met ingebouwde sensoren. Maar de ambities zijn groter: Under Armour wil een platform voor je fitnessdata worden, vergelijkbaar met Nike. Ambitieus? Zeker, maar als je te makkelijke ambities stelt, weet je vooraf al dat je ze haalt. Dat motiveert niet. Het doel van de app UA Record is om jou en je vrienden fitter te maken.

UA Record is gericht op mensen van verschillend niveau. Je krijgt een dashboard te zien met al je activiteiten, zodat je goed zicht houdt. UA Record meet je stappen, slaap, calorieën, hartslag, gewicht en meer. Het werkt samen met honderden apps en wearables waarmee je fitter kunt worden. Je kunt dus je bewegingsdata en gps-data inlezen zonder dat je daarvoor weer een aparte app moet opstarten. UA Record leest ze gewoon in via de diensten die je al gebruikt. Onder andere Garmin, Jawbone, Withings, MyFitnessPal, Fitbit, Suunto, Misfit, Wego, Polar en Fitbug worden al ondersteund.

UA Record is ook bedoeld om in contact met je vrienden te blijven. Je kunt 20 vrienden uit je netwerk uitnodigen voor uitdagingen rondom gezondheid en fitness. Via de app zie je wie er voortgang boekt en wie bovenaan de lijsten staat.

ua-record-breed

Under Armour versus Nike

Ik noemde al even Nike, de fabrikant waarmee Under Armour de concurrentie aan gaat. De vergelijking lijkt op het eerste gezicht absurd: Nike is een massamerk dat iedereen kent. Loop een willeurige sportwinkel binnen en er is één merk dat altijd domineert: Nike. Maar als digitaal platform is Nike veel minder groot. Ze hadden moeite om hun fitnessarmbanden aan de man te brengen en worden ook niet zo goed gewaardeerd: in het lijstje met de 5 slechtste fitnessapps komt Nike maar liefst twee keer voor. De niet genoemde app Nike+ Training Club kwam ook niet zo best uit mijn test: sommige oefeningen zijn verwarrend en je moet steeds op de play-knop drukken om de video’s te zien, terwijl je het liefst met de oefeningen bezig wilt.

under armour record 1 under armour record 2

De twee bedrijven hebben wel één overeenkomst: ze willen dat je fit wordt en er daarbij stijlvol uitziet. In de app is dan ook veel aandacht besteed aan een mooi uiterlijk. Under Armour heeft daarbij geprofiteerd van de kennis van MapMyFitness die ze in huis hebben (ze namen het bedrijf in 2013 over). De app biedt ongeveer wat je verwacht: een dashboard met je sportactiviteiten, die eventueel worden ingelezen van je fitnesstracker of de bewegingssensor in de smartphone. Dit laatste werkt alleen als je een relatief nieuwe iPhone hebt (vanaf iPhone 5s).

In de app leg je ook voeding en slaap vast. Je kunt zien wat je vrienden aan het doen zijn en ze uitdagen of aanmoedigen. Ook zitten er heel wat grafieken en statistieken in. Je komt foto’s tegen van mensen die bezig zijn fit te worden en je krijgt aanmoedigingen om zelf aan de slag te gaan. In de app volg je een nieuwsfeed van MapMyFitness, dat eigendom is van Under Armour.

Under Armour… eh, wie?

Gaat Under Armour hiermee iets teweeg brengen? Dat is nog even afwachten. Bijna elke fabrikant van smartphones en sportkleding heeft wel een eigen platform voor apps uitgebracht. Under Armour is nou niet de meest bekende partij en lost ook niet een probleem op waar mensen mee zitten. Maar daar hebben ze iets op gevonden: ze gaan samenwerken met een bekende smartphonefabrikant (HTC) om een serie producten te maken die helemaal op UA Record zijn afgestemd.

under armour record 3 under armour record 4

Voor wie?

Under Armour Record heeft in ieder geval al één bekende gebruiker: supermodel Gisele Bundchen. Ze is een van de ambassadeurs van de nieuwe app. De lijst bestaat verder uit ballerina Misty Copeland, skiër Lindsey Vonn, tennisspeler Sloane Stephens en voormalig basketballer Cal Ripken Jr. Dat zijn niet typisch mensen-zoals-jij-en-ik en het is lastig om daaruit af te lezen op welke doelgroep Under Armour zich probeert te richten. De echte fitnessfanaten? Die hebben hun keuze voor een fitnessplatform al gemaakt. Beginners? Daarvoor biedt UA Record eigenlijk te weinig ondersteuning om aan de slag te gaan. Daarom is UA Record vooral de moeite voor mensen die al wat ervaring hebben met sporten en bij de huidige platformen naar niet kunnen vinden wat ze zoeken.

Is het wat?

UA Record ziet er goed uit en het werkt makkelijk. Je zou bijna je huidige app aan de kant gooien om over te stappen… totdat je je realiseert dat het best lastig is om een ander platform te gaan gebruiken, zeker als het nog relatief onbekend is. Je vrienden zitten al op RunKeeper, Strava en Nike. Je kunt data van die diensten wel inlezen, maar uiteindelijk raak je een beetje het contact kwijt met vrienden die geen zin hebben om naar UA Record over te stappen. Het is dus een behoorlijke gok die Under Armour neemt en de echte voordelen worden daarbij niet echt duidelijk gemaakt. Heeft UA Record iets wat je nergens anders vindt? Eigenlijk niet.

Under Armour richt zich als platform vooral op het verzamelen van allerlei data van andere diensten. Het probleem is alleen, dat Apple, Google, Microsoft en Samsung daar ook mee bezig zijn. Dat zijn geen kleine namen, dus Under Armour kan het nog wel eens lastig krijgen. Grote voordeel van UA is wel, dat ze onafhankelijk zijn van de bekende namen. Als Apple niet met Samsung wil samenwerken, is de gebruiker daar de dupe van, maar UA kan het niet schelen. Zij willen gegevens van iedere fabrikant of aanbieder inlezen.

UA Record downloaden

UA Record is bedoeld voor iPhone en Android. Het vervangt een al langer bestaande Under Armour Woman-app die al langer beschikbaar was voor vrouwen. De app is gratis.

Eerder verschenen: