Under Armour ken je misschien als kledingmerk. Maar het bedrijf is hard bezig om een digitaal imperium op te bouwen. Ze hebben de uitstekende app Under Armour Record en zijn dankzij overnames ook eigenaar geworden van MapMyFitness, MyFitnessPal en Endomondo.
Nike en Adidas zijn traditioneel de sportkledingmerken waar je het eerste aan denkt. Maar Under Armour is bezig met een gestage opmars. Ze zijn als sponsor in bijna elke tak van sport te vinden: American football, autoracen, basketbal, boksen, golf, gymnastiek, ijshockey, rugby, skateboarden, schaatsen, skiën, surfen, tennis en zwemmen, om maar een paar te noemen. Het bedrijf bestaat nog maar sinds 1996 en is daarom een jonkie in vergelijking met Nike (1964) en Adidas (1924).
Toch heeft Under Armour een spectaculaire groei doorgemaakt – niet alleen met sportkleding, maar ook als aanbieder van apps. Daarom is het interessant om eens te kijken wat dit bedrijf zoal doet op het gebied van sport- en fitnessapps en hoe het kan dat miljoenen mensen gratis data voor marktonderzoek leveren aan Under Armour – zonder dat ze het weten.
Under Armour: overname van 3 fitnessapps
In anderhalf jaar tijd heeft Under Armour meer dan 700 miljoen dollar uitgegeven om MapMyFitness, MyFitnessPal en Endomondo binnen te halen. Ze hebben samen 120 miljoen gebruikers. Het begon in 2013 met de overname van MapMyFitness voor 150 miljoen dollar. MapMyFitness is een reeks apps voor hardlopen, wandelen en wielrennen. Met meer dan 20 miljoen gebruikers kreeg Under Armour meteen een flinke hoeveelheid data in handen. Begin 2015 betaalden ze nog eens 560 miljoen dollar voor MyFitnessPal en Endomondo. Daarmee kregen ze data van nog eens 100 miljoen gebruikers bij. Under Armour weet dus precies hoe vaak, waar en met wie mensen sporten, maar ze weten ook wat de gebruikers eten.
Daarnaast heeft Under Armour een eigen app, UA Record. Dit is bedoeld als de belangrijkste app, waarmee je een overzicht krijgt van je workouts en ook anderen kunt uitdagen. Bij de ontwikkeling van UA Record heeft het bedrijf dankbaar gebruik gemaakt van de ervaring van MapMyFitness. Under Armour maakt zelf geen hardware, maar dat doet Nike sinds een aantal jaren ook niet meer. De focus ligt op het opbouwen van een platform en het verzamelen van data. Het maken van wearables laten de sportkledingfabrikanten over aan gespecialiseerde partijen.
Het hangt allemaal samen met de komst van de Apple Watch en nieuwe smartwatches zoals de Fitbit Versa. Vroeger waren sporthorloges gesloten systemen en bepaalden hardwarefabrikanten zoals Garmin en TomTom welke software je erop kon gebruiken (meestal die van de fabrikant zelf). Dankzij de appstores van Apple en Fitbit zien kledingfabrikanten nieuwe kansen: het biedt ze de mogelijkheid om heel veel data over gebruikers te verzamelen, zonder dat ze zelf een wearable hoeven te maken. Van tijd tot tijd werken ze samen met andere merken, zoals de HealthBox met HTC of de The Rock-koptelefoons met JBL.
Grote sportmerken maken de dienst uit
Wat je ook ziet, is dat start-ups gaandeweg zijn verdwenen en dat de grote sportmerken steeds meer de dienst uitmaken. Een paar jaar geleden waren het nog kleine start-ups en Kickstarter-projecten die zorgden voor innovatieve nieuwe fitnessapps en -accessoires. Tegenwoordig zijn het vooral de grote sportmerken. Nike bracht onlangs de Nike Training Club uit op de Apple Watch, wat een prima alternatief is voor kleinere apps als Zova waarbij je voor een paar euro per maand een abonnement moet afsluiten. Nike weet bovendien bekende sporters en celebrity trainers erbij te betrekken.
Gratis marktonderzoek onder 160 miljoen gebruikers
Met al die data kunnen grote sportmerken een 1-op-1 relatie opbouwen met miljoenen gebruikers, omdat ze precies weten wanneer iemand sport en wat de behoeften zijn. Under Armour en Nike hoeven met de apps niet direct geld te verdienen, maar ze zorgen wel dat ze in nauw contact met consumenten blijven, zodat die in de winkel wat sneller zal kiezen voor een shirtje van Under Armour, in plaats van het Perry Sport-huismerk. Met notificaties kan een sportmerk miljoenen mensen bereiken en elke dag een melding sturen, terwijl dat met e-mailnieuwsbrieven veel lastiger is.
Under Armour heeft met al die overnames in feite een panel voor marktonderzoek opgebouwd, dat 160 miljoen mensen groot is. Terwijl de deelnemers zich helemaal niet bewust zijn hoeveel waardevolle feedback ze leveren.