Under Armour Healthbox

Under Armour stopt met fitnesstrackers, maakt alleen nog software

Under Armour maakt geen fitnesstrackers meer en gaat zich volledig richten op het maken van software. Nike maakte eerder al dezelfde keuze. Het bedrijf maakte eerder al de Under Armour Band, de HealthBox en Gemini 2 RE. Maar daar blijft het voorlopig bij.

Volgens de Wall Street Journal heeft Under Armour te maken met tegenvallende verkoopcijfers. CEO Kevin Plank komt het omdat het bedrijf in het verleden iets te optimistisch is geweest. Ook zouden groeistuipen een rol spelen.

Under Armour Healthbox in de badkamer

Daarom kiest Under Armour nu ervoor om zich volledig te richten op software, dat op producten van anderen moet werken, bijvoorbeeld de Apple Watch en Samsung Gear Sport. De fitnesstrackers, weegschaal en hartslagmeters zullen de komende maanden nog wel in de winkel liggen, maar tegen een flinke korting. Omdat er geen toekomstige support is gepland kun je je afvragen of het wel verstandig is om ze nog te kopen.

Andere kledingmerken stoppen ook met eigen wearables

Bij andere fabrikanten van sportkleding is een soortgelijke ontwikkeling te zien. Eerder stopte Nike ook met het maken van de eigen FuelBand-fitnesstrackers, om zich volledig te richten op het software-platform en samenwerking met externe partijen. Het leidde tot de Apple Watch Nike+, een speciale uitvoering van de Apple Watch die door Apple wordt gemaakt. Voor Nike was die stap logisch: de digitale producten vormden maar een fractie van de totale omzet en ze verdienen meer geld met de verkoop van sokken.

Ook bij Adidas is te merken dat de nadruk niet meer zo sterk op eigen fitnesstrackers ligt. Ze richten zich volledig op de Runtastic-software en hebben samen met Fitbit een speciale Adidas-versie van de Ionic-smartwatch gemaakt. Wel maken ze nog de Chameleon fitnesstracker.

Under Armour Healthbox

Under Armour verder met software

Wat Under Armour betreft is het misschien maar goed dat ze stoppen met eigen hardware. De software die ze maakten was top, maar de hardware blonk op weinig punten uit. Misschien is Under Armour toch iets te ambitieus geweest, bijvoorbeeld met de HealthBox, een collectie fitnessapparaten in samenwerking met HTC. Het beloofde alles voor je te regelen om je activiteiten te meten en gewicht bij te houden. Er verschenen zelfs speciale hardloopschoenen.

Under Armour gaat nu verder met de (overigens uitstekende) UA Record-app en met de apps Endomondo en MyFitnessPal, die ze gekocht hebben.

Fithacking Fitmaand, dag 11: Record, een gloednieuwe fitness-app van Under Armour