Ik heb een haat-liefdeverhouding met de sporthorlores van TomTom. De interface van het horloge is ontworpen door een techneut, niet door een sporter. En de software op de desktop schreeuwt op de meest ongemakkelijke momenten om een update. Maar hij meet wél heel goed je hartslag. De TomTom Spark moet het allemaal makkelijker maken om te sporten en tegelijk muziek te luisteren.
TomTom Spark: alles draait om muziek
De TomTom Spark is alweer de vierde generatie sporthorloge van het bedrijf. De nadruk ligt bij de TomTom Spark op muziek luisteren. TomTom heeft onderzoek laten doen en daaruit bleek (surprise!) dat het stimulerend werkt, als je tijdens het sporten naar muziek luistert. Daarom kun je op dit nieuwe sporthorloge makkelijk muziek opslaan. Afspeellijsten van zowel iTunes als Windows Media Player worden ondersteund, maar of er ook aan Spotify is gedacht, is nog niet zeker. Er zit 3 GB opslagruimte in, genoeg voor zo’n 500 liedjes oftewel 40 uur muziek luisteren. Ook levert TomTom een muziekmix van de Ministry of Sound mee, afgestemd op hardlopers. De afspeellijst met 11 nummers staat gewoon op de website van TomTom, dus die kun je makkelijk zelf naäpen, door dezelfde afspeellijst te maken met jouw favoriete muziekdienst.
De TomTom Spark is bedoeld om de hele dag te dragen. Je doet dit sporthorloge dus niet alleen om tijdens een rondje hardlopen, maar je kunt gedurende de dag ook bijhouden hoeveel stappen je hebt gezet en hoeveel calorieën je verbrandt. Het horloge geeft bovendien een beeld van je slaapgedrag. Je kunt kiezen uit een TomTom Spark mét en zonder hartslagmeter, waarbij de prijs ligt op 249 euro. Alle metingen kun je opslaan in TomTom MySports, RunKeeper en Nike+.
TomTom Spark werkt alleen met Bluetooth-oordopjes
De TomTom Spark is meer dan ooit op gewone consumenten gericht. Zo kun je de horlogebandjes van de Spark makkelijk vervangen door andere kleurige bandjes. Muziek luisteren kan alleen via draadloze oordopjes, net als bij de Apple Watch het geval is. Je krijgt ook geen notificaties en er zit ook geen touchscreen in. Bedienen doen je via een grote knop onder het scherm, net als bij de eerdere sporthorloges van TomTom. Met een voice coach krijg je aanwijzingen hoe je moet sporten, zodat je in de juiste hartslagzone traint. Een foto van een crossfittrainende dame moet je over de streep trekken om dit nieuwe sporthorloge in pre-order te bestellen. Wie nu al bestelt, krijgt een tegoedbon voor een extra horlogebandje. Bestellen kan via de website van TomTom; de eerste Sparks worden geleverd in oktober 2015.