mc10 plakplaatjes

De toekomst van wearables is onzichtbaar

Wearables draag je – op een paar uitzonderingen na – niet als sierraad. Een fitnesstracker stop je het liefst weg onder je kleding en met een computer om je pols ben je een behoorlijke geek. De modewereld heeft wearables nog niet omarmd, ook al doen Apple en Google dapperen pogingen om de Apple Watch en Google Glass klaar te stomen voor de catwalk. Gelukkig is er een oplossing: maak wearables onzichtbaar.

mc10 plakplaatjes

MC10 is een bedrijfje uit Cambridge (Massachusetts). Ze maken microchips die je op de huid kunt plakken: kleine rechthoekige pleisters die niet groter zijn dan een vingernagel. Zo’n pleister kun je overal op je lichaam plakken en bevat een draadloze antenne, een batterij en meerdere sensoren. Je kunt ze laten implanteren onder de huid maar omdat dat voor de meeste mensen nog wat te ver gaat, is er een tussenoplossing bedacht. De microchips worden verwerkt in body art.

Stel je voor: je gaat naar een techfestival zoals Burning Man, beplakt met tattoos die meten hoe intensief je hebt gedanst op de muziek. Een computer op je lichaam is veel nauwkeuriger omdat de sensoren letterlijk op de huid zitten. Gespecialiseerde sensoren zijn ook mogelijk, zoals voor hartslag, temperatuur of zweetproductie. Je wilt bijvoorbeeld weten welke deodorant het best werkt. Plak een sticker onder je oksel en meet de hoeveelheid zweet. Slimme bedrijven kunnen daar zelfs op inspelen door stickers te verkopen die op basis van je zweetproductie meteen advies geven. Op dezelfde manier meet je ongemerkt de ademhaling van een baby. Ben je bezorgd of je kind een bepaalde huidziekte heeft? Geef een ‘plakplaatje’ waar je kind graag mee wil lopen.