sensor-lichaam-pillen

Toekomst: sensoren in je lichaam draadloos opladen

De meeste sensoren die we op Fithacking.nl bespreken draag je op je lichaam: om de pols of vastgeclipt aan kleding. In de toekomst zullen er echter steeds meer apparaatjes komen die je in je lichaam draagt. Opladen met een kabeltje is dan geen optie. Hoe gaan we dat oplossen?

sensor-lichaam-pillen

Wetenschappers van Stanford University hebben de oplossing gevonden: een nieuwe draadloze oplaadtechnologie met de naam ‘mid-field wireless transfer’. Daarmee wordt het mogelijk om elektrische stroom over te brengen naar kleine apparaatjes, zoals biometrische sensoren, pacemakers, zenuwstimulators en wearables. Het werkt ook bij apparaatjes die in het menselijk lichaam zijn geïmplanteerd. De toepassingen daarvan liggen vooral op het gebied van gezondheid en ziekte en minder op het gebied van sport.

sensoren-in-lichaam-opladen

De draadloze laadtechnologie zou veilig genoeg zijn om bijvoorbeeld sensoren in belangrijke organen zoals lever, nieren, hart en hersenen van stroom te voorzien. De apparaatjes kunnen lichaamswaarden in de gaten houden, zoals de nierfunctie, zodat je tijdig kunt ingrijpen als er afwijkingen zijn. Maar ze kunnen ook worden gebruikt om bepaalde ziektes te behandelen of voor pijnverlichting. Voor patiënten is het alleen maar fijn: zij hoeven niet steeds te worden geopereerd om de batterij te vervangen. Bij hedendaagse sensoren is dat nu nog het geval.

Meer info: rapport ‘Midfield Wireless Powering for Implantable Systems