suunto-ambit3-horloges

Suunto maakt inhaalslag met nieuwe sporthorloges en app

Suunto heeft nieuwe sporthorloges, een hartslagmeter en een vernieuwde app aangekondigd, die draadloos met elkaar verbonden zijn. De Finse fabrikant lijkt eindelijk het digitale tijdperk te omarmen.

suunto-ambit3-horloges
Fabrikanten van sporthorloges lijken soms wat moeite te hebben met het smartphone-tijdperk. Ze blijven maar doorgaan met het maken van sporthorloges, zoals ze al jaren gewend zijn. Typisch kenmerk van die horloges: een monochroom schermpje met nerdy lettertype, alsof het nog 1998 is. Eigenlijk is het wel te begrijpen: de fabrikanten zijn vertrouwd met hun doelgroep van serieuze heren die het hardlopen heel serieus nemen en best bereid zijn om te betalen voor een technisch uitziend horloge. Ze moeten nog wennen aan nieuwe doelgroepen, zoals jonge meiden die willen gaan hardlopen en iets zoeken dat sportief en toegankelijk is. Toch lijkt Suunto nu die sprong te willen maken. Ze hebben nieuwe sporthorloges en een hartslagmeter aangekondigd die deel uitmaken van de Suunto Connected Family. Alles is via Bluetooth met elkaar verbonden, zodat je alle metingen kunt aflezen via een app.

De Suunto Ambit3 en Suunto Ambit3 Sport horloges zijn nog steeds erg technisch van insteek: de fabrikant wilde al bij de eerdere Suunto Ambit-horloges geavanceerde functies voor buitensporten aanbieden, waarmee je heel gericht aan prestatietraining kon werken. Bij de nieuwe Ambit-sporthorloges kun je alle gegevens uitwisselen met een vernieuwde app, die vanaf 1 september te downloaden is.

suunto-movescount-app

Een blik in de App Store maakt duidelijk dat de oude app is blijven steken in 2011. Er verscheen nog één kleine app-update in 2012, maar het uiterlijk van de app is sterk gedateerd. Ook werd de app niet aangepast voor de grotere 4-inch schermen van de iPhones die sinds 2012 in de winkel liggen. Hoog tijd dus voor een update. De nieuwe Suunto Movescount-app kan alle metingen van je sporthorloge uploaden, je horloge-instellingen wijzigen, notificaties van je telefoon naar het horlogescherm sturen en je opgeslagen ‘moves’ verrijken. De app kan trouwens ook los worden gebruikt voor het opslaan en delen van je activiteiten.

Suunto Movescount app

De Suunto Movescount-app gaat zelfs het kloppende hart vormen van de Suunto Connected Family. Ook zonder Suunto-horloge kun je de app gebruiken om bijvoorbeeld je actuele snelheid, afstand en andere waarden te meten. Tijdens het hardlopen of fietsen maak je foto’s, waarop je actuele snelheid en afstand al standaard zijn afgebeeld. Met een vingerbeweging verander je een ‘move’ in een Suunto Movie: een animatie met 3D-kaart, die het afgelegde parcours visualiseert met hoogtepunten en foto’s. Heb je een training vastgelegd met de Movescount-app, dan kun je die op een later moment altijd nog omzetten in een Suunto Movie. Hoe dit werkt, zie je in een filmpje op de Suunto-website en in onderstaand filmpje.

Koppel je een Suunto Ambi3-horloge met de Suunto Movescount-app, dan verandert het gps-horloge in een smartwatch. Je kunt telefoongesprekken en sms-berichtjes zien binnenkomen op het horlogescherm, waarbij je meteen ziet wie er belt. En dat is handig, want je hoeft niet meer tijdens een training te stoppen om te zien of het een belangrijk telefoontje is die je echt even moet opnemen. Eén vluchtige blik op het horloge is voldoende om te weten of je lekker kunt doorgaan met trainen. Alle instellingen van het horloge inclusief de GPS-data regel je ook via de Movescount-app.

De app is op twee manieren te gebruiken: je kunt de smartphone wegstoppen in je broekzak en toch bereikbaar zijn. Maar je kunt de smartphone ook op je fietsstuur monteren, zodat je een extra groot display hebt, waarop je alle metingen van de Suunto Ambit3-horloges kunt aflezen.

Suunto Ambit3 Sport

suunto-ambit3-sport-horlogeDe horloges zelf zijn in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar. Kies je voor de Sport-uitvoering, dan kun je ermee hardlopen, zwemmen, fietsen en multisport-trainingen mee uitvoeren. De gps-chip in het horloge bepaalt heel nauwkeurig je locatie en berekent daaruit het tempo, de afgelegde route en de gemiddelde snelheid. De hartslagmeter zorgt dat je in de ideale zone kunt trainen. Bijzonder is dat de Ambit3 Sport ook tijdens het zwemmen je hartslag kan meten; dat kon bij de Ambit2 nog niet. Hiervoor moet je wel de Suunto Ambit3 Sport HR-uitvoering aanschaffen, waar de hartslagband met sensor standaard bij is inbegrepen. Zodra je uit het water komt stuurt de borstband de hartslagmetingen naar het horloge.

Ook nieuw is dat de Suunto Ambit3 Sport je dagelijkse activiteiten bijhoudt en daaruit de hersteltijd berekent.

Suunto Ambit3 Peak

suunto-ambit3-peakHet topmodel uit de Suunto Connected Family is de Ambit3 Peak, een horloge voor de serieuze avonturier. Duidelijk niet gericht op beginnende sporters, maar bedoeld voor mensen die het zware werk aan kunnen. Er zit routenavigatie in, een hoogtemeter, barometer en 3D-kompas. Dit horloge heeft een dubbel zo lange batterijduur van 50 uur, zelfs als gps continu staat ingeschakeld. De Ambit3 Peak is ook wat robuuster uitgevoerd, met een glasvezel versterkte kast en een roestvrijstalen ring. Er is een Sapphire-uitvoering voor mensen die een extra duurzaam display van saffierglas willen.

Suunto Smart Sensor

Hij werd hierboven al even genoemd: de Suunto Smart Sensor. Dit is een hartslagmeter die je aan een borstband of geschikte sportkleding vastmaakt. De Suunto Smart Sensor meet je hartslag tijdens het hardlopen, fietsen én zwemmen. Tijdens het zwemmen slaat de sensor de data lokaal op en stuurt het pas naar het Ambit3-horloge op het moment dat je uit het water komt. Net als alle andere accessoires maakt de hartslagsensor via Bluetooth Smart verbinding met je sporthorloge en met de app. Je kunt de Suunto Smart Sensor los kopen of je krijgt ‘m meegeleverd bij de HR-uitvoeringen van de Suunto Ambit3 Sport en Suunto Ambit3 Peak.

Verkrijgbaarheid Suunto-producten

De nieuwe Suunto-sporthorloges en -hartslagsensor zijn vanaf september 2014 verkrijgbaar in Nederland. De gratis Suunto Movescount-app is vanaf 1 september te downloaden voor de iPhone en iPad. Een Movescount-app voor Android is er nog niet.