Antidepressiva pillen

Meet het effect van antidepressiva met de Start-app

Antidepressiva pillen
Antidepressiva: de Start-app meet het effect van medicijnen tegen depressie.
Even iets heel anders dan sporten en je in het zweet werken: mentaal fit zijn. Er zijn allerlei antidepressiva voor mensen die zich depressief voelen, maar niet elk medicijn is even effectief voor iedereen. Bovendien kun je te maken krijgen met bijwerkingen, waar de ene persoon wel last van heeft en iemand anders niet. Er is een app waarmee je dat kunt bijhouden: Start is een medicijnen-app voor mensen met depressie.

De app waarschuwt wanneer je je medicijnen moet innemen en geeft je ook de mogelijkheid om je stemming te noteren, doelen te stellen en van anderen te leren. Elke twee weken levert Start een rapport, dat je met je arts kunt bespreken.

Start is gebaseerd op een groot onderzoek naar het gebruik van antidepressiva. Dagelijks vul je deze app in en elke twee weken krijg je een rapportage. Na zes weken, als de eerste effecten van de medicijnen merkbaar zouden moeten zijn, helpt Start je met het bijhouden van je voortgang. Ook dan krijg je onderwerpen aangereikt die je met je arts kunt bespreken.

Misschien heb je wel een heel andere behandeling nodig, of is het medicijn dat jij voorgeschreven hebt gekregen niet effectief. Interessant aan deze app is dat het probeert om iets te meten dat moeilijk grijpbaar is. Bij sport- en fitness-apps kun je aan de hand van afstand of inspanning nog afleiden of het lekker ging, maar bij de vraag of je lekker in je vel zit en wat er in je hoofd gebeurt, moet je afgaan op de inschatting van de persoon zelf. Start probeert het ongrijpbare een beetje grijpbaar te maken, zodat je erover kunt praten. Het mooie is dat je ook ervaringen van andere mensen te zien krijgt, zodat je je minder alleen voelt.

Start downloaden

Start is te downloaden op de iPhone en werkt ook op de Apple Watch.

Downloaden: Start voor iPhone (gratis)