Polar m400 sporthorloge in gebruik

Sporthorloge kopen

Sporthorloges geven je nuttige informatie tijdens het sporten, bijvoorbeeld de afstand die je hebt gelopen of de verbrande calorieën. Door data te verzamelen over je sportactiviteiten train je effectiever en kun je een persoonlijker trainingsplan (laten) opstellen. Met de meeste sporthorloges kun je buitenshuis trainen, waarbij het horloge de afgelegde route vastlegt. Er zijn ook sporthorloges die te koppelen zijn met een fietssensor of hoogteverschillen meten. Van belang is: welke activiteiten ga je doen, wat wil je meten en hoeveel wil je besteden? Hieronder geven we een koopadvies: dit zijn de sporthorloges die momenteel het meest worden verkocht en die het best worden gewaardeerd.

Sporthorloge kopen

Een sporthorloge biedt allerlei opties voor het vastleggen, analyseren en verbeteren van je sportprestaties. Je meet bijvoorbeeld de afstand die je gelopen hebt, hoeveel calorieën je hebt verbrand of je hartslag. Je traint daarmee effectiever.

Beste sporthorloges

Polar M400
Polar M400 (€159)

Garmin Forerunner 235 HRM
Garmin Forerunner 235 HRM (€349)

Fitbit Blaze
Fitbit Blaze (€229)

Aanbevolen sporthorloges

Deze horloges zijn gericht op specifieke toepassingen:

TomTom Runner HRM
TomTom Runner HRM (€119)

Garmin Fenix 3
Garmin Fenix 3 (€479)

Sporthorloge: prijs hangt samen met aantal functies

Met een sporthorloge meet je de afstand die je hebt afgelegd, de snelheid en hoeveel calorieën je hebt verbrand. Je ziet ook wat je hartslag was en onder welke omstandigheden je hebt gesport. Hoe meer functies, hoe hoger de prijs. , maar ook onder welke omstandigheden je hebt gesport en hoe je hartslag was. Uiteraard kun je kiezen voor een zo uitgebreid mogelijk sporthorloge, maar weet dat de prijs samenhangt met het aantal en de type sensoren.

Waarop letten bij het kopen van een sporthorloge?

Bij het kopen van een sporthorloge kun je het beste letten op de volgende punten:

  • Welke sensoren zitten erin: hartslagmeter, GPS-chip, specifieke sensoren?
  • Welke trainingen wil je doen: intervaltraining, virtual partner?
  • Welke verbinding zoek je: Bluetooth, ANT+, W.I.N.D?
  • Welke software en andere diensten wil je gebruiken, bijv. Strava, RunKeeper, Nike+, Polar, TomTom, Endomondo?

Hieronder leggen we het verder uit.

Sporthorloges met hartslagmeter

Met een hartslagsensor met je je hartslag, zodat je je trainingen kunt afstemmen op je trainingsdoel. Je krijgt meer inzicht in je conditie en uithoudingsvermogen en optimaliseert je vetverbranding door in de juiste zone te trainen. Veel mensen vinden een sporthorloge met hartslagmeter prettiger om te dragen dan een traditionele borstband die je op je borstkas draagt. Bij een sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter kun je de hartslag direct aflezen. Het horloge gebruikt een optische sensor; een lampje op je pols meet de frequentie.

Sporthorloges met hartslagsensor bekijken

Sporthorloges met GPS-chip

Een GPS-chip legt de afgelegde route, afstand en de snelheid voor je vast. Na het sporten kun je deze gegevens analyseren, om inzicht te krijgen in je route. Je ziet op welke locaties je sneller en trager bent gaan lopen, waar de prestaties verbeterd zijn en waar je meer moeite had. Bij sporthorloges met GPS-chip krijg je vaak verschillende trainingsprogramma’s meegeleverd. De GPS-data die je met zo’n sporthorloge verzamelt kun je vaak uploaden naar de computer om verder te analyseren en te kijken hoe je je rondetijden kunt verbeteren.

Sporthorloges met GPS-chip bekijken

Sporthorloges met specifieke sensoren

Sporthorloges kun je gebruiken voor hardlopen en allerlei andere sporten. Beoefen je een heel specifieke sport, dan kun je zoeken naar een sporthorloge dat daar goed op aansluit. Denk bijvoorbeeld aan een golfhorloge, of triatlon-horloge waarmee je kunt zwemmen. Bij een fietshorloge kun je vaak een cadanssensor, accelerometer of vermogensmeter aansluiten zodat de pedaalslagen, versnelling en het geleverde vermogen goed worden vastgelegd.

Sporthorloges met allerlei sensoren bekijken

Sporthorloges voor intervaltrainingen

Wil je alleen maar wat hardlopen, of ben je van plan om heel specifieke trainingsmethode toe te passen? Met een sporthorloge met intervaltraining kun je je eigen schema’s maken of kiezen voor de voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Een intervaltraining bestaat uit korte intensieve periodes afgewisseld met rustperioden. Het doel is dat je je snelheid en uithoudingsvermogen verbetert. Zodra je de ingestelde tijd of afstand hebt gelopen zal het sporthorloge een trilling of piep aangeven, om duidelijk te maken dat het volgende interval begint.

Sporthorloges met intervaltraining bekijken

Sporthorloges met Bluetooth

Een sporthorloge beschikt idealiter over draadloze functies, zodat je de metingen draadloos kunt overzetten naar een computer of smartphone-app. Ook kun je via Bluetooth externe sensoren zoals een hartslagmeter of cadansmeter aansluiten. De sensoren moeten dan ook via Bluetooth werken. Is dat het geval, dan ben je goed af met een smartphone met Bluetooth-functie. Een Bluetooth-verbinding is stabiel en redelijk ongevoelig voor storingen van buitenaf. De maximale afstand is meestal zo’n 10 meter, soms zelfs meer. Voor de verbinding tussen een smartphone of computer heb je altijd Bluetooth nodig, geen ANT+.

Sporthorloges met Bluetooth bekijken

Sporthorloges met ANT+

ANT+ is ook een draadloze verbindingstechniek, maar het werkt op een andere manier dan Bluetooth. Het zal van de accessoires die je wilt aansluiten afhangen of je ANT+ nodig hebt. Het voordeel van ANT+ is dat je meerdere accessoires tegelijk kunt aansluiten, bijvoorbeeld een hartslagmeter, fietscomputer en cadansmeter.

Sporthorloges met ANT+ bekijken

Sporthorloge koppelen met meer accessoires

In de meeste sporthorloges zitten allerlei sensoren, maar je kunt niet alles meten op je pols. Daarom zijn er allerlei aanvullende sensoren, die bijvoorbeeld de trapfrequentie en het vermogen op de fiets kunnen meten. Deze aanvullende accessoires zijn zoal verkrijgbaar:

  • Hartslagmeters: voor als je sporthorloge zelf niet over een hartslagsensor beschikt
  • Foodpods: om loopsnelheid, tempo en afstand nauwkeuriger vast te leggen
  • Cadansmeters: om traprequentie op de fiets te meten
  • Vermogensmeters: om vermogen op de fiets te meten