Babolat Play Pure Drive

Tennis

Tennis stelt bijzondere eisen aan het meetbaar maken van je prestaties. Natuurlijk tel je het aantal gewonnen games en sets, maar dat is een meting achteraf. Je kunt er niet uit afleiden wat je goed of fout hebt gedaan. Vandaar dat er slimme tennisrackets en zelfs slimme tennisbanen zijn, die je loopbewegingen, slagkracht en allerlei andere factoren kunnen meten.

Tennistrackers en tennisprestaties meten

De ontwikkelingen zijn helaas nog niet zo ver gevorderd dat je een willekeurige tennisspeciaalzaak binnen kunt stappen om een sensor voor je tennisracket te kopen, dus het kost wat meer moeite om de juiste spullen te bemachtigen. Wie de speciale tennisrackets met ingebouwde sensoren nog niet aandurft kan ook rustig aan beginnen met een gewone activiteitentracker die je voetenwerk in de gaten houdt.

Babolat AeroPro Drive Play

Babolat AeroPro Drive Play

Het Franse merk Babolat brengt al jarenlang tennisrackets op de markt. Juist daarom is het bijzonder dat ze er ook vroeg bij waren met een tennisracket met extra functies. De Babolat Play Pure Drive ziet eruit als een normaal tennisracket, maar er zitten sensoren in de handgreep, waarvan je de metingen naar een iPhone of Android-toestel kunt sturen. Het meet onder andere je slagkracht, positie waar de bal het racket raakte (sweet spot of aan de rand) en het aantal forehand-, backhand- en andere slagen. Babolat is een bekende naam, dus met dit racket sla je zeker geen slecht figuur. De fabrikant heeft tennisser Rafael Nadal ingehuurd om het racket te promoten.

Zepp Tennis

Met de Zepp-sensor kun je je eigen tennisracket gebruiken en er een sensor aan vastmaken. De Zepp is geschikt voor iPhone en Android-toestellen en meet allerlei zaken, zoals sweet spot, slagtype, spin en tijd op de baan. Een handige functie is dat je een 3D realtime analyse van je slag kunt zien, die je vanuit verschillende hoeken kunt bekijken. De Zepp laad je op via usb. Na 8 uur moet je weer opladen. De Zepp-sensor is ook te gebruiken voor golf en honkbal.

Smash

Deze Australische tennissensor draag je om je pols. Het meet je techniek en motiveert de speler om allerlei uitdagingen aan te gaan. Het gaat vooral om de consistentie van je tennisspel. De lichtgewicht armband van 15 gram stuurt de metingen door naar een iPhone of Android-toestel. Het kan het aantal slagen, racketsnelheid, momentum van het racket, hoeveelheid spin, rotatie van je pols en allerlei andere zaken meten. Smash kan vervolgens aanbevelingen doen. De armband gaat 6 tot 8 uur mee, lang genoeg voor een gemiddeld potje tennis.

Sony Smart Tennis

Sony Smart Tennis

Sony heeft een sensor voor tennisrackets gemaakt, die samenwerkt met rackets van een aantal fabrikanten, zoals Wilson, Prince en Yonex. De sensor meet bewegingen en trillingen en stuurt de metingen door naar een smartphone zodat je achteraf kunt analyseren.

Lees ook: Hartslag meten met Sony’s SmartBand 2

ralph-lauren-polotech-smartshirt

Ralph Lauren Polo Tech Shirt

Dit shirt van Ralph Lauren is voorzien van verzilverde draden die geleidend zijn. Op die manier kunnen de metingen worden doorgestuurd naar een smartphone of tablet. Het compressie-shirt kan stressniveau, ademhalingspatroon, verbrande calorie├źn, hartslag en beweging meten.

Lees ook: Ralph Lauren Polo Tech Shirt: net zo breed worden als de modellen van Ralph