Schaatsactiviteiten meetbaar maken of schaatsinfo lezen met de schaatsen.nl app.

Schaatsen

Als je op zoek gaat naar apps waarmee je je schaatsprestaties kunt meten, dan blijkt al snel dat schaatsen een behoorlijk Nederlandse sport is. Het meest gebruikte tijdwaarnemingssysteem voor schaatswedstrijden is ontwikkeld door een Nederlands bedrijf en de meest nuttige app om je schaatsprestaties te meten is ook Nederlands. Dat er relatief weinig prestatiemetende apps en accessoires zijn voor schaatsers, komt misschien ook omdat de meeste mensen schaatsen meer als recreatie zien dan als wedstrijdsport. Zodra het flink heeft gevroren gaan we op grachten en kanalen een middagje schaatsen met de kinderen, zonder dat het om rondetijden of prestaties gaat. Op schaatsbanen kan het op die momenten zo druk zijn, dat je meer bezig bent met het ontwijken van beginners dan met het neerzetten van een mooie tijd. Maar ben je toch competitief ingesteld of wil je in training gaan voor dé tocht der tochten, dan zijn er wel wat apps te vinden die je kunnen helpen bij het meten van je prestaties.

Schaatsen meetbaar maken

Bij schaatsen op een ijsbaan gaat het net als bij een hardlopen op een atletiekbaan om afstand, snelheid en rondetijden. Dat is prima te meten met een simpele smartphone-app, al moet je wel rekening ermee houden dat de meting op een kleine ijsbaan minder nauwkeurig kan zijn. Je kunt tegen problemen aanlopen, waardoor metingen niet altijd kloppen. Apps die op basis van je gps-metingen je locatie bepalen, werken beter als je in een rechte lijn rechtdoor schaatst, bijvoorbeeld op een kanaal. Op een kleine ijsbaan lijkt de route op een kluwen van rondjes, waarbij startpunt en eindpunt erg dicht bij elkaar liggen.

Bij baanschaatsen is het slim om rondetijden te meten met digitale hulpmiddelen, zoals de chips van MyLaps. Bij langeafstandsschaatsen op natuurijs is een sport- of schaatsapp op basis van gps-locatie de beste keuze. Doe je mee aan schaatswedstrijden op natuurijs, dan zul je meestal ook te maken krijgen met chips die de doorkomst automatisch meten.

Schaatsactiviteiten meten met MyLaps

De tijdwaarneming tijdens meeste schaatswedstrijden (ook tijdens de Olympische Spelen) wordt geregeld door MyLaps. Het Haarlemse bedrijf leverde voor meerdere sporten chips, die meten wanneer een atleet over de finish gaat. Enorm geavanceerd? Welnee: als je wel eens aan een hardloopwedstrijd hebt meegedaan, ken je de meetsystemen van MyLaps waarschijnlijk al. Onder de naam Champion Chip brengen ze chips uit, die je aan je schoen vastmaakt. Schaatsers maken vooral gebruik van plastic chips: als je naar een schaatswedstrijd kijkt, zijn de chips te herkennen aan een bobbeltje op de enkel.

Apps om schaatsprestaties te meten

Wil je je schaatsactiviteiten meten met apps, dan kun je eens kijken naar:

  • Sprint
  • Rondeteller
  • MyLaps
  • Strava
  • Andere sportapps zoals Runkeeper en Runtastic
  • Workout-apps op sporthorloges zoals die van Garmin en de Apple Watch

Voor informatie rondom schaatsen kun je ook kijken naar:

  • Ekkel Schaatskaart
  • Schaatsen.nl
  • Schaatsinfo op Weerplaza.nl

Koopadvies schaatsapps en -accessoires

Wil je alleen je schaatsprestaties meten en ga je vooral op natuurijs schaatsen, dan kun je prima uit de voeten met de SchaatsApp. Ga je naar een schaatsbaan, dan kunnen de kleine rondjes de meting onbetrouwbaar maken en is het slimmer om te kiezen voor een schaatsbaan waar je met MyLaps je rondjes kunt meten. Je hoeft daarvoor geen professioneel sporter te zijn.