piq-golf-sensor

Golf

Golf is een van de sporten waar verrassend veel apps en accessoires voor te vinden zijn, al gaat het meestal wel om vrij onbekende merken. Sportmerk Nike heeft golf gekozen als één van de sporten waarop ze focussen, maar dat beperkt zich tot schoenen, kleding, clubs en ballen. Kijk je verder dan de bekende merken, dan ontdek je sensoren die je aan golfclubs vastmaakt en apps waarmee je je golfswings kunt filmen en analyseren. Toch is er ook bij deze aanbieders nog wel verbetering mogelijk. De meeste apps laten wel een kaartje van de golfbaan zien, bevatten een scorekaart en geven je tips welke club je moet gebruiken, maar echt intelligente functies zijn vaak ver te zoeken.

Hoe meet je golfprestaties?

Eigenlijk zou een slim horloge met ingebouwde sensoren het handigste accessoire zijn om je golfswing te meten. Zo’n smartwatch draag je al om je pols en de versnellingsmeter in het slimme horloge legt meteen de snelheid en de afgelegde baan van de club vast. Maar zover is het nog niet: de meeste smartwatches zijn helemaal nog niet zo slim. Ze zijn vooral een doorgeefluik voor berichten van je smartphone, zoals binnenkomende sms’jes en herinneringen, maar zitten nog niet bomvol sensoren. Gespecialiseerde golfhorloges bestaan al een paar jaar, maar daar gaan de ontwikkelingen ook nog niet zo snel: ze kunnen wel kaartjes van de golfbaan laten zien, maar veel meer dan een gps-sensor zit er niet in.

Golfhorloges van Garmin en TomTom

Garmin en TomTom hebben allebei golfhorloges in het assortiment. Garmin’s duurste horloge, de Garmin Approach S6 (hier verkrijgbaar) kan een kaartje van de green en details van alle holes laten zien, maar meet ook je upswing en downswing, afstanden en kan statistieken bijhouden, maar het horloge is niet echt slim. Je moet het aantal slagen en putts per ronde bijvoorbeeld handmatig invoeren.

Golfsensoren voor club of handschoen

Golfsensor van ZeppJe zult voorlopig met andere hulpmiddelen je golfprestaties moeten meten. Meestal betekent dat een losse sensor die je aan je golfclub of een handschoen vastmaakt.

Voorbeelden zijn:

  • Zepp
  • SensoGlove
  • Seiko Epson M-Tracer

Daarnaast kun je gebruik maken van golfhorloges van Garmin, Bushnell of bij de minder bekende merken Easygreen, SkyGolf, Izzo, Snooper, GolfBuddy en SkyCaddie. Er zijn ook golfcomputers, apparaten met ingebouwde gps-ontvanger, waarop je een plattegrond van de golfbaan ziet. De twee bekendste merken zijn Garmin en Izzo. Het laatstgenoemde is in Nederland niet zo makkelijk verkrijgbaar. Je betaalt tussen de 200 en 400 euro voor een Garmin Approach computer. Maar waarom zou je een apart apparaat kopen, als je dezelfde informatie ook op je smartphone kunt bekijken?

Golf meten met apps

Je kunt je golfprestaties ook meten met apps, die je op je smartphone installeert. Een paar voorbeelden van apps:

  • Golf Coach & Swing Analysis
  • Swing Profile
  • Shotly Golf
  • Expert Golf
  • Golfshot
  • SkyDroid

Microsoft Band Golf

Golf meten met Microsoft Band

Fitnesstrackers zijn meestal niet geschikt om golfactiviteiten te meten. Een van de weinige waarmee het wel mogelijk is, is de Microsoft Band. In samenwerking met golfbedrijf TaylorMade kun je een aantal statistieken meten, bijvoorbeeld je score, langste drive, aantal pars en meer. Je ziet ook de kaarten waar je een balletje hebt geslagen, gemiddelde score, aantal putts per ronde en afstand tot de hole.

Advies: golftrackers kopen

Als je begint met het meten van je golfprestaties heb je voldoende aan de sensor die relatief het goedkoopst is: Zepp. Die is in Nederland vrij gemakkelijk verkrijgbaar, er zit een bedrijf achter dat druk bezig is om het product verder te verbeteren en je kunt de sensor ook nog voor andere sporten gebruiken. Gaat het alleen om het vastleggen van je lichaamshouding met een app, dan biedt de Golf Coach van UberSense alles wat je nodig hebt. Zoek je een goedkope rangefinder, dan is Shotly handig om te hebben.