smartmat-yoga-houding

SmartMat: slimme yogamat met sensoren controleert je houding

Bij yoga-oefeningen heb je vaak wel wat meer behoefte om te weten of je een oefening goed doet. De SmartMat probeert dat met ingebouwde sensoren te meten. Deze yogamat kost bijna 300 dollar en bevat druksensoren die meten of je houding goed is. Aan de buitenkant ziet het eruit als een normale oprolbare yogamat, binnenin houden de sensoren alles in de gaten. Bijvoorbeeld hoe je gewicht verdeeld is over de mat. De mat kan 62 verschillende yoga-oefeningen herkennen.

yogamat-smartmat

Via de bijbehorende SmartMat-app krijg je meteen tips om je houding aan te passen. Een heatmap laat zien waar de druk het hoogst is en je kunt ook meteen zien hoe vaak je een bepaalde oefening hebt uitgevoerd. Voordat de SmartMat een oefening kan beoordelen op houding, balans en correcte uitvoering moet je de mat eerst kalibreren, zodat alles is afgestemd op jouw lichaam. Je krijg na elke oefening een cijfer.

smartmat-groepsles

SmartMat is een ambitieus project: ze moeten zich nog bewijzen dat het echt goed werkt en dat de mat robuust genoeg is om lange tijd mee te gaan, ook als je de mat wekelijks oprolt en meeneemt naar een yogastudio. Je kunt er trouwens ook thuis oefeningen mee doen, want er zit een thuismodus in waarbij je via de app instructies krijgt. Er is ook een zenmodus in, waarbij je oefeningen doet zonder feedback te krijgen. Doe je mee met de crowdfunding-actie voor SmartMat, dan ontvang je de yogamat pas in juli 2015 in huis. Voorlopig nog even op eigen houtje bezig gaan dus.