De meeste smartwear (slimme kleding) richt zich nu op fitness. Je hebt bijvoorbeeld shirts, broeken en sokken die je hartslag in de gaten kunnen houden. Temperatuur is nog een onderontwikkelde functie, maar daar wordt al wel onderzoek naar gedaan. Meerdere onderzoeksgroepen proberen een oplossing te vinden voor het regelen van lichaamstemperatuur met slimme kleding. Denk bijvoorbeeld aan het transporteren van warmte naar een kouder gedeelte van je lichaam, bijvoorbeeld je voeten.
Het gaat dus niet eens zozeer om beter presteren met je slimme shirt, maar om te zorgen dat je je comfortabel voelt, zowel tijdens het sporten als op kantoor. Dat idee zal vooral Amerikanen aanspreken: zij zitten vaak overdag in ijskoude kantoren waar de airconditioning stevig blaast, terwijl je tegen een muur van hitte aanloopt als je naar buiten gaat. Zo’n smart shirt regelt de luchtcirculatie en zorgt dat er wel of geen hitte van het lichaam wordt afgevoerd. Nou is je lichaam al aardig in staat om de temperatuur te regelen, maar het kan blijkbaar nog beter.
Samenwerking met Under Armour
Eén van de onderzoeksteams die hiermee bezig is, werkt samen met Under Armour. Zij hebben al jarenlange ervaring met sportkleding en zijn geïnteresseerd in data: vorig jaar namen ze de appmakers van MyFitnessPal, MapMyFitness en Endomondo over. Ze maakten ook al slimme sneakers (Gemini 2) en hebben samen met HTC een set wearables aangekondigd (de HealthBox). Bovendien maken ze een van de beste fitness-apps die momenteel verkrijgbaar is: Under Armour Record.
Een andere onderzoeksgroep kijkt naar de manier waarop inktvissen van kleur veranderen, door zichtbare lichtgolven te reflecteren. Iets soortgelijks willen ze gebruiken voor golven die warmte verspreiden. Er zijn nog andere mogelijkheden, zoals het inbouwen van kleine buisjes in de stof, die je eigen lichaamswarmte verplaatsen naar een ander lichaamsdeel. Er is al wel zoiets voor de defensie-industrie en voor de ruimtevaart ontwikkeld, maar daarbij gaat het om dure en zware kledingstukken voor speciale toepassingen. Wat de bedrijven nu willen is een simpele oplossing die ook in alledaagse kleding toe te passen is.
Smartwear nu nog niet zo slim
Er is een verschil met de hedendaagse smartwear voor fitness, waarbij het vaak gaat om een losse sensor die je op een shirt aansluit. Bij het smart shirt van Ralph Lauren (om maar iets te noemen) gaat het om een sensor die je op borsthoogte draagt. Geleidende vezels rondom je middenrif zorgen ervoor dat de sensor je hartslag kan uitlezen. De volgende stap is om kleding te maken waarbij de sensoren veel meer geïntegreerd zijn. Prijs zal altijd wel een probleem blijven. Een smart shirt om te fitnessen kost vaak al een paar honderd euro, dus het is nog niet haalbaar voor alledaagse kleding.
Meer hierover is te lezen op New Scientist (betaalmuur).