Runtastic Orbit slaaptracker

Slaaptrackers leiden lang niet altijd tot een betere nachtrust

Fitnesstrackers meten vaak niet alleen hoeveel je overdag beweegt, maar analyseren ook je slaapkwaliteit. Zo’n 15 procent van de Amerikaanse volwassenen gebruikt al een apparaatje om slaap te meten en een nog grotere groep overweegt er eentje te gaan gebruiken. Toch kan het nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit van je slaap.

Onderzoekers van Rush University Medical Center zetten echter vraagtekens of het fanatiek meten van je slaapgedrag wel zo goed is. “Het is geweldig dat zoveel mensen hun slaap willen verbeteren”, aldus onderzoeker Kelly Glazer Baron, gespecialiseerd in slaapstoornissen. “Maar de claims van deze apparaten overtreffen wat ze in werkelijkheid doen. Ze zijn eigenlijk niet zo goed in het inschatten van je slaapkwaliteit.” Baron maakt zich vooral druk over mensen die té fanatiek bezig zijn met het meetbaar maken van hun leven: “Sommige mensen gaan te ver en dat levert stress op.”

Orthosomnia

Baron heeft samen met collega’s een onderzoek gepubliceerd in het vakblad Sleep Medicine. Ze noemen het verschijnsel om te veel met perfect slaapgedrag bezig te zijn orthosomnia. De term is afgeleid van de al bestaande term orthorexia, die wordt gebruikt voor een ongezonde fascinatie met gezond eten.

Slaaptracker

Het probleem is volgens de onderzoekers dat mensen zich belachelijk serieus bezighouden met de metingen die worden geleverd door apparaatjes die helemaal niet zo nauwkeurig zijn. Daardoor staan ze de behandeling van slappstoornissen in de weg. Volgens Baron is het niet altijd mogelijk om jezelf naar een perfecte nachtrust te ‘hacken’.