Zo kun je ski- en snowboard-activiteiten meten

PIQ ken je misschien als fabrikant van een sensor die je aan golfclubs en tennisrackets vastmaakt. Ook als je gaat skiën en snowboarden kun je bij PQI terecht voor een geschikte sensor. Die maak je met speciale riempjes vast aan je skischoen, zodat je snelheid, g-krachten en hoeken kunt meten.

PIQ Rossignol snowboard sensor

Snowboarden en ski-activiteiten meten

Ben je freestyle-skiër, dan kun je ook de tijd die je in de lucht bent, de g-krachten bij de landing, rotatie en nog veel meer meten. PIQ werkte hiervoor samen met Rossignol, die je kent als fabrikant van ski’s, snowboards en wintersportkleding. De sensor kan over 13 assen meten en is eigenlijk gelijk aan de golf- en tennissensor die ze al langer maakten. Via een Android- of iPhone-app lees je alle gegevens uit. Dat gebeurt draadloos via Bluetooth, maar je hoeft gelukkig je smartphone niet mee te nemen tijdens het snowboarden. Het uitlezen van de gegevens doe je namelijk later, als je aan de apres-ski zit.

Je krijgt in de app ook een PIQ-score te zien, waarmee je kunt aflezen hoe goed je gepresteerd hebt. Vaak zal het daarbij gaan om tijd (wie van jouw vrienden zet de beste tijd neer?), maar je kunt de sensor ook gebruiken om bepaalde skills te verbeteren. Het mooie is dat je zelfs tijden kunt vergelijken met professionele skiërs en snowboarders, zodat je kunt zien of je ze kunt evenaren.

Trace sensor metenZoek je een alternatief, dan is er de Trace Tracker, die geschikt is voor skiën, snowboarden en windsurfen. De sensor van PIQ is een stuk lichter en kost $149 per stuk. Heb je al een sensor voor golf of tennis, dan kun je de wintersport-bandjes voor het vastmaken van de sensor aan je skischoenen voor $49 los kopen. Voor het wintersportseizoen van 2015-2016 komt het waarschijnlijk te laat, want de sensor komt pas in februari 2016 beschikbaar.

Wil je nu al gaan meten, dan is Trace een betere keuze. Hiermee kun je ook de tijd die je in de lucht bent meten, de hoogte en de lengte van je sprongen en nog veel meer. Ook kan Trace de metingen combineren met beelden van je GoPro-actiekamera, zoals je hierboven ziet. Het verschil met de PIQ-sensor is dat je de Trace-sensor rechtstreeks aan je snowboard, ski of surfplank vastmaakt, dus niet aan je schoenen.