Sigma iD.LIFE in gebruik

Sigma iD.LIFE sporthorloge met hartslagmeting werkt zonder app

Als je een sporthorloge zoekt maar je wilt echt niet te veel geld uitgeven, dan is de Sigma iD.LIFE misschien iets voor je. “En dat helemaal zonder app!” belooft de fabrikant, die vooral bekend is van fietscomputers. Met een monochroom schermpje en minimale functionaliteit weet Sigma de prijs te drukken; je betaalt 99 euro voor een sporthorloge met hartslagmeter.

Sigma iD.LIFE zwart

Er zijn drie kleurvarianten van de Sigma iD.LIFE: zwart, blauwgroen en donkerrood. Zelf noemt de fabrikant de kleuren zwart, groen en roze, dus het kan zijn dat de foto’s die je hier ziet niet helemaal de juiste kleur weergeven. De iD.LIFE combineert de basisfuncties van een sporthorloge in combinatie met een activity tracker. Aan de hand van de hartslagmeting op de pols kun je je training aanpassen, waarbij je persoonlijke doelzones kunt instellen. Als je niet aan het sporten bent zie je je hartslag ook op het scherm. “Geen smartphone-app of dataverbinding nodig”, belooft Sigma. Je kunt de waarden meteen opslaan op het scherm. Alle prestaties worden trouwens ook bewaard op het horloge.

Sigma iD.LIFE roze(rood)

Sigma iD.LIFE sporthorloge

Op basis van je hartslag geeft het horloge aan in welke trainingszone je zit, te weten: cardio, fitness of performance. Overschrijd je de vooraf ingestelde doelzone, dan geeft het horloge een trilling. Je kunt het horloge ook de hele dag blijven dragen als een activity tracker, want hij telt ook het aantal stappen op een dag.

Sigma iD.LIFE (blauw)groen

Sigma, opgericht door de Duitser Klaus-peter Schendel, bracht in 1982 al voor het eerst een fietscomputer op de markt. Het monochrome schermpje van de iD.LIFE doet wel wat denken aan die tijd. Verder maken ze verlichting voor mountainbikes, hardloophorloges en software om je prestaties te analyseren (DATA CENTER). En geloof het of niet: ze maken ook apps, namelijk Sigma Move, Activ en Link. Die zijn respectievelijk bedoeld voor de hartslaghorloges, activity trackers en de fietscomputers maar dus niet voor dit nieuwe sporthorloge.

Sigma iD.LIFE kope: voor wie?

Het feit dat er geen app is en ook geen verbinding met internet, zorgt ervoor dat deze horloges wel wat beperkingen hebben. Je kunt de data niet inlezen bij andere diensten en als je overstapt naar een ander sporthorloge (of het horloge kwijtraakt) ben je ook alle trainingsdata kwijt. Dit horloge is dan ook vooral bedoeld voor mensen die alleen op het moment zelf hun trainingsdata willen zien, dus op het moment dat ze aan het sporten zijn. Dat is op zich niet erg, want niet iedereen is van plan een enorme dataverzameling van zichzelf aan te leggen. Het gaat je er bijvoorbeeld alleen maar om of je in de juiste trainingszone (bijv. vetverbranding of performance) zit en het eindresultaat zie je later wel op de weegschaal of in de uitslagenlijst van de wedstrijd.

De prijs van €99 is in ieder geval moeilijk te verslaan door de bekende merken. Wil je wat meer op de toekomst zijn voorbereid, dan kun je beter een van de goedkopere modellen van Garmin nemen.