Shapa weegschaal

De Shapa-weegschaal laat je gewicht niet zien

We zijn bij Fithacking dol op nieuwe, verfrissende idee├źn. Maar een weegschaal die niet vertelt hoe zwaar je bent, klinkt op z’n zachtst gezegd toch wat onpraktisch? We waren meteen benieuwd: hoe werkt het dan, wat heb je eraan? De Shapa-weegschaal heeft namelijk geen display, laat je vetpercentage en spiermassa niet zien en laat je ook niet schrikken als je na een avond uitgaan te veel drank en pizza hebt gehad.

Shapa-weegschaal

De Shapa-weegschaal is een idee van gedragseconoom Dan Ariely. Hij vroeg zich af waarom mensen bepaalde keuzes maken: waarom we niet sparen voor spullen die we nodig hebben, en waarom we tegen onszelf en tegen vrienden liegen. Ook rondom gezondheid maken we heel wat keuzes en Ariely vroeg zich af waarom mensen zoveel moeite hebben om gezonde keuzes te maken.

Vandaar de Shapa: een personenweegschaal zonder scherm. Je hoeft je niet meer te schamen of ongemakkelijk te voelen als je op deze weegschaal staat, want je krijgt niet te zien hoeveel je weegt. In plaats daarvan krijg je felicitaties als je goed bezig bent geweest en een aanmoediging op momenten dat het wat minder gaat. Ariely verbaasde zich hoeveel dingen je tegenwoordig kunt meten: er zijn honderden armbanden, horloges en andere accessoires die bijhouden hoeveel stappen je loopt, hoeveel trappen je klimt en hoeveel uur je hebt geslapen. Andere wearables kunnen nog veel meer meten, van je botdichtheid tot je spiermassa. Maar door al die metingen gaat het werkelijke doel verloren, namelijk om gezonder te leven. Je gewicht fluctueert gedurende de week, dus het heeft geen zin om naar al die losse metingen te kijken. Je wordt er nauwelijks wijzer van en je kunt beter kijken naar de algemene trend.

Shapa weegschaal oranje

Gaat je gewicht omhoog, dan neem je aan dat je iets fout hebt gedaan en als het omlaag gaat heb je blijkbaar iets goed gedaan. Maar vaak vinden dit soort schommelingen plaats zonder dat je iets hebt gedaan. Het is demotiverend, dus het moet anders, vindt Ariely. Vandaar de Shapa. Deze meet je botdichtheid en spiermassa, je gewicht en meer. Maar je ziet geen getallen. In plaats daarvan analyseert Shapa de data en vertelt je of het goed gaat. Meer hoef je niet te weten.

De Shapa is een ronde weegschaal schijf waarop je gaat staan, net als bij een gewone weegschaal. Je kunt kiezen uit een zwart marmerpatroon, eiken, kersenhout of fel oranje. Het is de bedoeling dat je elke dag op de schijf gaat staan om alle metingen te verzamelen. Via Bluetooth worden de metingen doorgestuurd naar je iPhone en gecombineerd met data uit Apple’s HealthKit, zodat er een goed beeld ontstaat van al je lichaamswaarden. Je gezondheid wordt vervolgens vertaald naar een 5-puntensysteem: ietsje beter, veel beter, ietsje minder, veel minder of hetzelfde. Vooral dat laatste interesseert de bedenker, Dan Ariely. “Bij quantified self vieren we nooit als er niets gebeurt”. Iets meer gewicht maakt niet uit, als het tijdelijk is.

Je betaalt 129 dollar voor deze weegschaal en daarnaast moet je 10 dollar per maand betalen voor het abonnement. Tot februari 2018 geldt er een korting voor Early Adopters.