Samsung Smartsuit

Olympische shorttrackers trainen met Samsung SmartSuit

De Olympische Winterspelen hebben al de eerste Nederlandse medailles opgeleverd. Eén van de sporten waar Nederland in uitblinkt is shorttrack. Dit jaar krijgen de schaatsers hulp van Samsung, dat een speciaal schaatspak heeft ontwikkeld: de Samsung SmartSuit. Onder andere Sjinkie Knegt maakt er gebruik van. Het is een wereldprimeur, want zelfs de Koreanen beschikken niet over een dergelijk pak.

Samsung SmartSuit

Samsung ontwikkelde het slimme pak voor de Nederlandse shorttrackers Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting – dé kanshebbers op goud. Het pak heeft tot doel om de schaatsers tijdens de training hun schaatshouding te laten verbeteren. Shorttrackers moeten tijdens het schaatsen zo diep mogelijk zitten, zodat ze zoveel mogelijk kracht vanuit hun been kunnen overbrengen op het ijs.

Het Samsung SmartSuit bevat vijf sensoren en is op maat gemaakt voor de twee shorttrackers. Tijdens de training berekenen de sensoren de afstand van de heup tot het ijs. Bondscoach Jeroen Otter en bewegingswetenschapper Bjorn de Laat zien in een app of de schaatsers diep genoeg zitten. Dit gebeurt realtime. Via de app kan de coach een trilling versturen die de schaatsers op hun pols voelen. Ze weten dan dat ze nog iets dieper moeten gaan. De coach kan ook een teken geven dat het goed gaat, maar ze hebben ervoor gekozen omdat niet te doen. “We worden eigenlijk alleen afgestraft” vertelde Sjinkie Knegt bij de presentatie van de nieuwe pakken, eerder dit jaar.

Samsung SmartSuit sensoren

De polsband die de schaatsers dragen is een oude bekende: het is de Gear Fit 2, een al bestaande fitnessarmband van Samsung. Deze past met gemak onder het schaatspak. De Samsung Smart Suit is nadrukkelijk een trainingspak. Het mag tijdens de Olympische Spelen niet gedragen worden tijdens de wedstrijden. De shorttrackers vinden dat geen probleem, want tijdens de wedstrijd is hun aandacht gericht op heel andere dingen. Op dat moment moet de training achter de rug zijn en moet het allemaal vanzelf gaan.

Sjinkie en Suzanne gebruikten het pak al een maand of twee, zonder dat hun omgeving dit wist. Het team van Jeroen Otter ging zelfs al begin 2017 om tafel met Samsung om de pakken te laten ontwikkelen. Tot nu toe moest Otter op het oog kijken of de schaatsers wel diep genoeg zaten, door de kniehoek te schatten. Met de SmartSuit kan hij daadwerkelijk zien hoe het zit. De twee schaatsers zijn er enthousiast over en de coach vind het prettig dat hij zijn schaatsers beter kan aansturen. Op de website van Samsung vind je meer info over het pak.

Rest nog de vraag: waarom helpt een Koreaans bedrijf de ploeg van een concurrerend land? Het blijkt een lokaal initiatief te zijn, aldus Samsung Nederland. Als teams uit andere landen ook zo’n snel trainingspak willen hebben kunnen ze bij Samsung aankloppen.

Samsung SmartSuit coach-app

Op zaterdag 17 februari gaan we Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting weer in actie bekijken. Meer zien? In onderstaande korte docu ‘Hyena’s op het IJs’ volgen we Sjinkie Knegt, Suzanne Schulting en Jorien ter Mors in hun voorbereidingen naar de Olympische Spelen in PyeongChang.