IoFIT metingen met schoenen

Samsung stopt sensoren in je sportschoenen

Samsung gaat je sportschoenen slimmer maken door er sensoren in te stoppen. IoFIT wordt ontwikkeld door Salted Venture, een spin-off van Samsung die nog steeds door de elektronicafabrikant wordt gefinancierd. Zij laten hun schoensensoren zien op Mobile World Congress, de grote telecombeurs die eind februari plaatsvindt in Barcelona.

IoFIT metingen met schoenen

IOFIT: sensoren in je schoenzolen

Technologiebedrijven willen tegenwoordig alles ‘slim’ maken. Met IOFIT kiezen ze een originele insteek: de sensoren zitten niet in een polsbandje, maar in je schoenzolen. Het gaat om een speciaal ontworpen sportschoen die gedetailleerde informatie geeft over de manier waarop je krachtsport en fitnessoefeningen uitvoert. Het idee is dat je de schoenen gebruikt met een trainer in de buurt, zodat deze je houding kan analyseren en bijvoorbeeld kan kijken of de gewichtsverdeling over beide voeten goed is. Het draait dus niet om virtuele coaching, maar er komt een personal trainer aan te pas.

IoFIT app

IOFIT werkt alleen met personal trainer

De trainer kijkt op zijn of haar smartphone om de metingen te interpreteren. Elke schoen is voorzien van een speciale zool met sensoren, waarmee je gewichtsverdeling, druk van de voet, zwaartpunt, tempo en kracht van het grondcontact kunt meten. De batterij in de zolen gaat tien dagen mee.

IoFIT schoenen van Samsung

De olijke Aziaat op de foto hierboven is een medewerker van Salted Venture, dat is ontstaan vanuit Samsung. Sinds eind 2015 is het een zelfstandig bedrijf, maar de verdere ontwikkeling wordt nog steeds betaald door Samsung. Wat je op de foto’s ziet zijn nog prototypes. Het bedrijf wil met een bestaand schoenenmerk samenwerken om het idee verder te ontwikkelen. Ook zijn ze van plan om in de loop van 2016 een crowdfunding-campagne te starten, zodat geïnteresseerden alvast schoenen kunnen bestellen.

IoFIT schoenen met medewerkers

Jacob Cho, CEO van Salted Venture, legt uit waarom ze juist voor schoensensoren hebben gekozen:

There’s so much valuable information coming from our feet, and it’s being wasted. So, we wanted to make use of this data and utilize it to provide value to people. That was the driving force behind IOFIT.

De insteek van IOFIT is dan ook heel anders dan de schoensensoren die je bijna tien jaar geleden zag, bijvoorbeeld de Nike+ iPod. Dat was een sensor met een fysiek mechanisme om je stappen te meten.