Samsung Blind Cap: badmuts voor blinde zwemmers

Samsung maakt badmuts voor blinde zwemmers

Samsung heeft een nieuwe badmuts ontwikkeld, gericht op blinde zwemmers. De Samsung Blind Cap geeft een lichte trilling als de zwemmer bijna bij de rand van het zwembad is, zodat hij of zij weet dat het tijd is om te keren. Momenteel moet een trainer nog met een stok de blinde zwemmer aantikken op de rug of het hoofd.

Samsung Blind Cap: badmuts voor blinde zwemmers

De Blind Cap is ontwikkeld door het Spaanse Paralympische Comité in samenwerking met Cheil Spain. Er komt nog wel menselijke hulp aan te pas. Het systeem werkt als volgt: de trainer draagt een Samsung Gear S2 smartwatch of heeft een Android-telefoon in de hand. Deze is via Bluetooth verbonden met de badmuts. Zodra het tijd is om te keren tikt de trainer op het horloge of op een knop in de app.

De badmuts verzamelt ook bewegingsdata over de prestaties van de zwemmer, maar dat is niet de belangrijkste insteek. Jammer genoeg is de badmuts in eerste instantie bedoeld voor professionele zwemmers, waarvoor zwemmen al sinds 1960 een Paralympische sport is. Mogelijk komt het ook ooit beschikbaar voor het gewone publiek. Volgens Breno Cotta van de fabrikant is het meer dan een wearable: “Het is een standaard voor innovatie en we zijn ervan overtuigd dat het snel een realiteit zal zijn tijdens de Paralympische Spelen.”

Lees ook: Zwemtracker kopen? Meet je zwemactiviteiten met deze wearables

Geïnteresseerde sporters kunnen zich aanmelden als tester. Ze krijgen dan de beschikking over een badmuts en de nog niet officieel vrijgegeven app voor Android.