Rythm Dreem hoofdband in bed

Rythm Dreem laat je beter slapen met een hoofdband

Daar lig je dan. Het lukt maar niet om te slapen. Waar zou het aan liggen? Misschien wel aan de maffe Dreem-hoofdband die je partner draagt. “Welnee joh, ziet er helemaal niet raar uit. Als jij er maar profijt van hebt.”

Rythm Dreem hoofdband

Rythm Dreem

Sinds de Zeo van de markt is verdwenen, waren er eigenlijk geen goede slaaptrackers met hoofdband meer. Je was aangewezen op gewone fitnesstrackers zoals de Jawbone Up, Fitbit, Lark of apps. De Melon is momenteel uitverkocht. Misschien gaat de Dreem je helpen om wat makkelijker in slaap te komen. De hoofdband is ontwikkeld door Rythm, een start-up uit Parijs en belooft niet alleen je slaapgedrag te meten en achteraf uitgebreide analyses te geven, maar de hoofdband beïnvloedt ook je hersengolven, zodat je makkelijker in slaap komt en dieper slaapt dankzij rustgevende geluiden.

Rythm Dreem hoofdband in bed

CEO en medeoprichter Hugo Mercier zocht een manier om het brein te stimuleren tijdens het slapen, zodat de slaapkwaliteit wordt verbeterd. Hij besloot in 2014 om met een aantal neurowetenschappers samen te werken aan een oplossing. Een derde van de bevolking schijnt namelijk slaapproblemen te hebben.

Rythm Dreem hoofdband-app

Hoe werkt dat dan? Er zijn vier slaapfasen: de half wakkere slaapfase 1, de diepere slaapfase 2 waarbij je niet meer bewust bent en je lichaamstemperatuur daalt en de diepste slaapfasen 3 en 4. Die laatste twee zorgen ervoor dat je lichaam zich herstelt, energie opbouwt en hormonen vrijkomen. Vanuit deze diepe fasen moet je niet wakkergeschud worden, want dan zit je overdag met een suf gevoel op je bureaustoel.

Na de diepe slaap komen we terug in fase 2 om vervolgens in REM-slaap te komen. Elke cyclus duurt 1,5 uur en we moeten alle vier fasen doorlopen om ’s ochtends helemaal uitgerust wakker te worden. Het meeste onderzoek is gericht geweest op REM-slaap, maar er is gelukkig de laatste tijd meer aandacht voor diepe slaap. De Dreem-hoofdband kan herkennen in welke fase je zit en speelt dan geluiden af die erbij passen. Het gevolg is dat je sneller in diepe slaap komt en ook langer in die fase van diepe slaap blijft hangen.

Man met Rythm Dreem hoofdband

De hoofdband is een computer op zich. Er hoort wel een app bij, maar alle berekeningen vinden plaats in de hoofdband zelf. Speciale elektroden zorgen ervoor dat je geen geleidende gel op je hoofd hoeft te smeren, zoals bij medische EEG-sensoren het geval is. In totaal zitten er vijf sensoren in de Dreem: twee op je voorhoofd en twee boven je oor. Ze meten de EEG van je hersenen en roepen bepaalde stimulansen op. De app is bedoeld om de wekker in te stellen, zodat je op het meest optimale moment wakker wordt. Je kunt in de app ook de slaapdata bekijken en analyseren, notities toevoegen of kijken op welke dagen je moeite had met slapen.

De hoofdband gaat 12-14 uur mee op een batterij en het huidige model is al een stuk kleiner dan de prototypes die het team aanvankelijk had gemaakt. Daardoor zit de hoofdband comfortabeler. Uiteindelijk moeten 500 testers ermee aan de slag gaan. De hoofdband kost $350. Het team wil de dingen die ze geleerd hebben ook toepassen in situaties waarbij mensen wakker zijn, namelijk bij virtual reality.