runtastic-orbit

Fithacking Fitmaand, dag 13: Runtastic Me, stappenteller-app met een duidelijk doel

fithacking-januari-fitmaand
Runtastic kent iedereen sporter wel. Het Oostenrijkse bedrijf brengt allerlei apps uit om fit te worden en te sporten. Enerzijds zijn er de typische sportapps, zoals Runtastic PRO om te hardlopen en Runtastic Montain Bike om te fietsen. Anderzijds zijn er apps die gericht zijn op heel specifieke doelgroepen: apps om sit-ups, push-ups, squats en pull-ups te doen. Maar ook apps waarmee je je hartslag kunt meten of waarmee je een sixpack kweekt. Runtastic Me is vermomd als een app waarbij alles om jou draait. Maar eigenlijk is het een app die ervoor wil zorgen dat je zo snel mogelijk naar de winkel rent.

runtastic-me-voortgang runtastic-me-menu

Runtastic Me en Runtastic Orbit

Als je op internet zoekt naar reviews van de Runtastic Me-app, dan zul je die nauwelijks vinden. Want eigenlijk is Runtastic Me bedoeld om te zorgen dat je een Runtastic Orbit aanschaft: een fitnessarmbandje waarmee je behalve stappen ook slaapgedrag kunt meten. Heb je die niet, dan kun je Runtastic Me toch gewoon gebruiken om bijvoorbeeld stappen, afstand, actieve minuten en verbrande calorieën af te lezen. Dat lijkt wat beperkt en Runtastic Me kan dan ook wel wat overkomen als een digitale reclamefolder voor de armband. Maar van de andere kant: apps zoals Breeze en Human doen eigenlijk ook maar heel weinig en daar zijn mensen erg enthousiast over.

Voor wie de Runtastic Orbit nog niet kent, de armband ziet er zo uit:

runtastic-orbit

We hadden van Runtastic ook geen alles-in-een-app te hoeven verwachten, want uit het grote aantal apps dat ze maken is wel af te lezen dat ze voor elk subonderwerp graag een aparte app maken. Runtastic vooral om welzijn en gezond doen. Je kunt zien of je dagelijks wel genoeg stappen zet en daarbij wel genoeg calorieën verbrandt. “Ontdek meer over jezelf met Runtastic Me” is de slogan die de makers van de app hanteren, maar dat is natuurlijk maar beperkt: het gaat om stappen, afstanden, minuten beweging en grafiekjes daarvan. De screenshots die je in dit artikel ziet, zijn eigenlijk alle schermen die in de app zitten. Meer is het niet.

Standaard staat de app ingesteld op 8000 stappen per dag, maar dat is voor een actieve persoon natuurlijk veel te weinig: een halfuurtje hardlopen en je hebt de eerste 5.000 al binnen. Als je overdag wat rondloopt van bureau naar koffiemachine en van huis naar supermarkt heb je de volgende 5.000 ook al snel te pakken. Maar dat is waarschijnlijk niet de groep mensen waar Runtastic Me zich op richt. Het gaat bij deze app om kleine veranderingen in je leefpatroon, aanpassing van je gedrag. Je kunt je score makkelijk vergelijken met de voorgaande dag, om te zien of je voortgang boekt.

En ja, als je ook je slaap wilt meten, dan moet je toch echt de Runtastic Orbit halen in de winkel.

runtastic-me-grafiek runtastic-me-instellingen

Voor wie?

Runtastic Me is niet een app voor mensen die al veel bewegen. Haal je de 10.000 stappen per dag met gemak, dan heb je deze app niet nodig om je te motiveren. Daarom is Runtastic Me vooral een aanrader als je moeite hebt om genoeg stappen te maken. De app laat zien op welke momenten van de dag je het meest beweegt en wanneer je het meest stilzit. Heb je net dat extra zetje in de rug nodig dan levert deze app je handige grafieken – je kunt zelfs per uur zien hoeveel je hebt bewogen.

Is het wat?

Op zich is Runtastic Me een prima manier om kennis te maken met de apps van Runtastic. Heb je eenmaal de smaak te pakken, dan kun je verder gaan met tientallen andere apps om te werken aan je sixpack of aan een fabulous butt. Handig is dat al die apps data met elkaar uitwisselen en meestal ook gekoppeld zijn aan Apple’s Gezondheid-app.

runtastic-me-healthkit runtastic-me-slaap

Runtastic Me downloaden

Runtastic Me is te downloaden voor iPhone, Android en Windows Phone. De app is gratis, maar tijdens het gebruik word je toch regelmatig eraan herinnerd dat je het Runtastic Orbit-fitnessarmbandje kunt aanschaffen. Het linkje in de app leidt je naar een Duitstalige webpagina – toch een afknapper.

Eerder verschenen: