Runkeeper voor Android Wear

Runkeeper is nu onderdeel van Asics

MapMyFitness, MyFitnessPal en Endomondo zijn tegenwoordig onderdeel van sportmerk Under Armour. Runtastic werd overgenomen door Adidas. En nu is ook de populaire hardloopapp Runkeeper in handen gevallen van een sportmerk. Runkeeper is overgenomen door Asics. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt, maar het is duidelijk dat dit een van de grootste overnames is in de geschiedenis van sport- en fitness-apps.

Runkeeper voor Android Wear

De overname is aangekondigd door Runkeeper CEO Jason Jacobs:

… it seems clear that the fitness brands of the future will not just make physical products, but will be embedded in the consumer journey.

Oftewel: fitnessmerken maken niet meer alleen fysieke producten, maar bieden allerlei producten om een relatie met de consument op te bouwen, die persoonlijker is. Uit de Shoe Tracker-functie in Runkeeper bleek overigens al dat gebruikers van de app voornamelijk Asics-schoenen dragen.

Voor hem is de samenwerking met Asics logisch. Asics is een Japans bedrijf dat vooral kleding en sportaccessoires maakt. Ze hadden al de app My Asics, maar daarmee boekten ze nauwelijks succes. Met Runkeeper halen ze de marktleider binnen. De app zal gewoon blijven bestaan en krijgt in de toekomst ook nog gewoon updates.

Runkeeper begon 8 jaar geleden als app voor hardlopers; later kwamen er andere sporten bij. Aanvankelijk moest je betalen voor de Runkeeper-app, maar een paar jaar geleden besloten ze het roer om te gooien: de app werd gratis, zodat de gebruikersgroep sneller zou groeien. Ook gingen ze samenwerking aan met allerlei externe partijen. Vanaf dat moment verdiende Runkeeper geld met trainingsschema’s en een premium-abonnement voor aanvullende functies. Door de overname door Asics kan Runkeeper nu nog sneller nieuwe functies ontwikkelen, beloven ze.