withings-activite-pop-groep

Rode vlekken door fitnessarmbandjes

De afgelopen tijd durf ik me niet meer zonder fitnessarmband te vertonen. De reden? Het ziet er niet uit als ik ze afdoe. Ik heb ze: de beloofde rashes als je te lang met een fitnessarmband rondloopt. De afgelopen week heb ik fanatiek rondgelopen met een Withings Activité Pop en een Fitbit Charge HR. Overdag, ’s nachts en tijdens het douchen en sporten, ik deed ze niet af. Vanochtend na mijn 7 minute workout (jawel, ik ben weer begonnen) begon het te kriebelen. Toch maar even af. Wat ik zag was niet om blij van te worden: rode vlekken op de plek waar de fitnesarmbanden op de huid hebben gezeten, zelfs wat losse velletjes. Het doet geen pijn en ik heb er verder geen last van, maar fraai is anders. Hieronder zie je twee foto’s.

fitnessarmband-rash

Linkerarm: de Withings Activité Pop, rechterarm: de Fitbit Charge HR.

Tips voor meer rode vlekken

Het kan natuurlijk zijn dat ik er meer gevoelig voor ben dan anderen. Daarom een aantal tips hoe je zoveel mogelijk rode vlekken krijgt:

  • Maak een foto vlak nadat je hebt gesport, zoals ik op de foto’s hierboven heb gedaan. Hoe meer inspanning, hoe meer rode vlekken. Omdat de ponsbandjes van rubber zijn gemaakt, ga je zweten onder het bandje, waardoor het vanzelf wel wat rood wordt.
  • Neem een fitnessarmband die nauw om de pols sluit, zoals de Fitbit, Withings Activité of ander strak bandje. Bij lossere bandjes zoals de Jawbone UP en de Nike+ FuelBand is er minder direct huidcontact, waardoor de boel minder snel gaat zweten. Eerlijk gezegd vind ik de strakkere bandjes veel prettiger in gebruik. Ik moet veel typen en dan is zo’n losse armband een rammelend ding. Vooral de Withings voelt aan als een normaal horloge en is daardoor erg praktisch om de hele dag te dragen. Door mijn afkeer van rammelende dingen aan mijn pols draag ik ook geen sierraden-armbandjes.
  • Draag de armband 24 uur per dag, meerdere dagen achter elkaar. Dat ik ook de bedoeling, want met de beide trackers kun je slaap meten. Ik gebruikte eerder een Fitbit One, die je in een armbandje van textiel kunt doen. Dat is iets huidvriendelijke, maar is ook meer gedoe. Ik vond het 24 uur per dag doordragen van de tracker eigenlijk wel zo handig. Geen gedoe met per ongeluk de tracker in de wasmand gooien.
  • Doe de fitnessarmband goed strak om. Bij de Fitbit moet er steeds huidcontact zijn, omdat anders de hartslagmeter niet continu kan meten. Bij de Withings zit er verder geen technologie in (alleen een bewegingssensor) dus die kun je wat losser dragen. Eigenlijk had ik de Fitbit ook wel wat losser willen dragen, maar ik kreeg een testexemplaar in maat S toegestuurd. Ik ben alleen van het type ‘gezonde Hollandse meid’ en niet van het formaat ‘Chinees/Japans/Italiaans onderdeurtje’ dus het bandje zat redelijk strak.

withings-activite-pop-groep

Withings Activeté Pop: lekker low-tech

Binnenkort schrijf ik op iCulture een uitgebreidere bespreking van de Fitbit Charge HR en op Emerce over mijn hands-on ervaringen met de Withings Activité Pop. Met beide ben ik ondanks de rode vlekken wel blij: de Withings heeft een fijne niet-technische uitstraling waardoor bijna iedereen ‘m wel mooi vindt. Maar de functies zijn wel wat beperkt. Ik heb mijn schoonmoeder ooit een Fitbit Zip cadeau gedaan om haar dagelijkse beweging bij te houden. Die bleek niet ideaal, want zo’n tracker klem je vast aan je kleding maar raak je ook makkelijk kwijt. Vandaag de dag zou ik haar eerder aanraden om een Withings-achtig horloge te kopen: horloges doe je elke dag om en ze zitten ongemerkt om je pols. Het feit dat het aan de buitenkant zo low-tech is en er geen notificaties binnenkomen, is ook wel prettig. Ik heb een tijdlang met de Pebble gelopen, maar werd gek van het getril en de constante stroom van meldingen (OK, die kun je uitzetten, maar daar was ik dan weer te lui voor). De Withings zou ideaal zijn voor heel veel mensen die niet met een opzichtige fitnesstracker willen rondlopen, maar wel hun beweegpatroon in de gaten willen houden. Jammer alleen, dat ‘ie 150 euro kost…

fitbit-charge-hr

Fitbit Charge HR: leuk, hartslag meten!

De Fitbit Charge HR vond ik als fanatiek Fitbit One-gebruiker even wennen. Ik heb normaal een onopvallend blokje in mijn broekzak en nu liep ik rond met een voelbare fitnessarmband. De Fitbit Charge is wat stugger, dus die voel je duidelijk zitten om je pols. Een van de fijne functies van Fitbit is dat je realtime de data kunt volgen. Da’s handig tijden het lopen (“Ben ik al bij 10.000 stappen?”) maar de hartslagmeter van de Fitbit Charge HR werkt ook vrijwel realtime. Sta op van de stoel en je ziet meteen je hartslag omhoog schieten. Ren de trap op en je zit al boven de 100 slagen per minuut. Ik ontdekte ook, dat het drinken van een kop cafeïnevrije koffie aan het einde van de dag mijn hartslag toch wat omhoog liet schieten. Continu hartslag meten kan tot verhitte discussies leiden met mensen die een medische achtergrond hebben en denken dat je een hypochonder bent die hartproblemen wil ontdekken. Maar nee, het is gewoon interessant om te zien hoe je hartslag reageert op dagelijkse bewegingen. Ik dacht dat opstaan en rustig rondlopen door de kamer nauwelijks impact op mijn hartslag zou hebben, maar dat heeft het dus wél. Ik ben in ieder geval gestopt met drinken van koffie, laat op de avond. Zelfs als het cafeïnevrij is.

3 gedachtes over “Rode vlekken door fitnessarmbandjes

  1. Ik draag een fitbit Hr redelijk los. Doet het prima en nergens last van zeker ook niet van die stiemen zoals op jouw foto. Dat is mi. Veel te strak en zou niets voor mij zijn. Maar blijkt helemaal niet nodig.

  2. Die Withings Activité Pop ziet er wel goed uit, maar ik zie ‘m liever zonder de Pop … dus met leren bandje. Vermoed ook dat de rode vlekken daarmee ook minder zullen zijn. Maar ja, om daar nu direct €300 extra voor uit te geven voor de Withings Activité zelf vind ik nogal een groot verschil.

  3. Ik zelf gebruik de Garmin Vivofit en ik heb geen last van rode vlekken. Het lijkt alsof je de armband ” te strak” om hebt. Maar zoals je later omschrijft is dat nodig voor de hartslag functie. Ook kan het inderdaad overgevoeligheid zijn. Ik zelf draag de Garmin Vivofit 24 per dag ook tijdens sporten, werk en andere zaken en tot op heden geen rode vlekken.

Reacties zijn gesloten.