Virtual reality is een hot onderwerp, maar je wilt niet altijd met een dikke bril op je hoofd rondlopen. Dat hoeft ook niet bij toepassingen zoals deze. Met Road Grand Tours kun je rondfietsen op allerlei plaatsen wereldwijd. Je zit daarbij op een indoor fietstrainer maar met een projectie die laat zien waar je bent. Ga je een heuvel op, dan trapt je fiets ook wat zwaarder, om het effect zo realistisch mogelijk te maken. Road Grand Tours lijkt op Zwift, een andere aanbieder van fietsworkouts die je in een realistische omgeving uitvoert, maar er zijn wel wat verschillen.
Soms ben je niet in de gelegenheid om buitenshuis te gaan fietsen en dan is het wel zo handig als je je fiets in een houder kunt zetten en toch kunt trainen. Je zou een YouTube-filmpje kunnen opzetten, maar het is wel zo leuk als de zwaarte van de fietsworkout aansluit op de beelden.
RGT is bedacht door Alex Serban, een Roemeense ontwikkelaar die merkte hoe hij gaandeweg dikker en minder fit werd. Zijn vader (ook ontwikkelaar) werd zelfs getroffen door een hartaanval en Alex besefte dat hij iets aan zijn levensstijl moest doen. Hij schreef zich in bij een sportschool en schafte een fiets aan. Maar al snel bleek dat hij er te weinig tijd voor had, met als gevolg dat hij op zoek ging naar een alternatief. Binnenshuis fietsen met een beeldscherm, waarbij het lijkt alsof je op allerlei inspirerende plekken komt – dát moest het worden.
Inmiddels is er een beta waar iedereen aan kan meedoen. Het werkt op de Mac en Windows en het is (voorlopig) gratis. Het belangrijkste was dat het er realistisch uit moest zien. Door een ANT+ sensor aan te sluiten, bijvoorbeeld een Wahoo Kickr Climb, kun je zorgen dat de omgeving aansluit op je fietservaring. Zo lijkt het nog echter.
Je kunt kiezen uit zes trajecten: Canary Wharf, de 8bar Crit, de Stelvio Pass, Mont Ventoux, Pienza en Cap Formentor. Je bepaalt zelf hoe de renner eruit ziet: welke fiets, bril, helm en dergelijke je draagt, waarbij je kunt kiezen uit Adidas, BMC, Lazer en 8bar. Als je met meerdere mensen rijdt krijg je zelfs de dynamiek van een peloton: de manier waarop mensen op elkaar reageren en elkaar ontwijken lijkt levensecht.
Door op de details te letten denkt de maker van RGT zich te kunnen onderscheiden van Zwift, een al bestaande fietsworkout met beelden. En wat die VR-bril betreft: je kunt zelfs een Oculus Rift aansluiten om nog meer ondergedompeld te worden in de ervaring.