lindt-99-procent

Chocoladereview: Lindt 99% chocolade

lindt-chocoladeEr dreigt een chocoladecrisis en dat komt niet alleen door de Chinezen, die steeds meer chocolade gaan eten, maar ook door chocoladepuristen. Er zijn steeds meer mensen die geen genoegen nemen met chocola waar maar 10 of 20 procent cacao in zit. Het moet zo puur mogelijk zijn, liefst 80 procent of meer. Dan heb je twee keuzes: een zakje cacaonibs bij de superfoodshop halen of een reep chocola kopen. Die repen (Lindt 99% cacao) liggen gewoon in de supermarkt.

Ik heb wel eens zo’n zakje cacaonibs gekocht. Het kostte meer dan 5 euro en dat vond ik best duur. Maar je blijkt er ook erg lang mee te doen. Sterker nog: na een paar stukjes heb je het wel weer gehad. Ik kom niet ’s avonds thuis met het idee: “Ha, even een cacaobrokje!” Of dat ik na het eten denk: “Mmmm lekker, nog een cacaonibje toe”. Echt lekker is het niet en je moet wel heel cacaoverslaafd zijn om het aan één stuk te blijven eten. Nee, dan toch liever een reep: Lindt Excellence 99% chocolade.

Het is één van de meest pure chocolades die je kunt kopen. Hoewel het nog gekker kan: in Engeland kun je bij Willie’s Cocoa repen met 100% pure cacao kopen. Ik heb geen idee wat ik me daarbij moet voorstellen: een geperst brok cacaopoeder? Gelukkig ziet de Lindt-reep er wel gewoon uit als een normale chocoladereep, maar dan extra donker. Geen korrelige plak, die uit elkaar valt omdat het bijna helemaal uit cacao bestaat, maar een gladde reep.

lindt-99-procent

De verpakking is gelijk aan Lindt chocolade met 85% cacao, maar er is een groot verschil: er zit maar 50 gram in de verpakking, terwijl je bij de andere repen 100 gram krijgt. De prijs van de verschillende repen is wel hetzelfde, dus je krijgt maar de helft aan gewicht, voor hetzelfde geld. Lindt heeft het trouwens slim aangepakt: als je de reep uit het schap pakt, merk je niet dat je voor een gedeelte lucht koopt. De repen voelen even dik aan. Er zit om de 99% chocolade een goudkleurige binnenverpakking met ribbelstructuur, waardoor de reep heel dun kan worden uitgevoerd, zonder te breken.

Kleine stukjes

De 21 blokjes zijn bij deze reep wat kleiner dan bij een gangbare reep. En geloof het of niet: er zit een waarschuwing in de verpakking: je moet een reep met 99% cacao niet onvoorbereid eten. Eerst moet je in training gaan met 70% en 85% cacao om uiteindelijk een klein stukje van deze 99% chocolade te proeven. Het is duidelijk dat dit geen reep is om te schranzen: je eet kleine stukjes, die je op je tong moet laten smelten. De eerste hap smaakt niet naar chocolade, maar eerder naar de intense smaak van een sterke espresso of een rode wijn met veel tannines. Het duurt wel even tot je deze chocolade gaat waarderen – en dan alleen voor bepaalde momenten. Dit is geen alledaagse chocolade.

lindt-99-procent

Voor wie?

Lindt 99% cacao is duidelijk bedoeld voor chocoladepuristen, mensen die wel de gunstige effecten van chocolade willen maar niet de suikers en calorieën. Een blokje van deze chocolade bevat nog geen 0,1% suiker en je krijgt ook geen vulmiddelen of sojalecithine naar binnen. Dat laatste wordt in chocoladerepen vaak gebruikt als emulgator, om te zorgen dat de ingrediënten goed mengen. De reep is ook handig voor mensen die zich niet kunnen inhouden bij het eten van een reep chocolade: na één of twee blokjes stop je vanzelf.

lindt-99-procent

Is het wat?

Net als bij de cacaonibs is dit een product waar je héél lang mee kan doen. Je graait niet zo snel een stuk chocolade uit de kast, als je weet dat je alleen chocolade met 99% cacao hebt liggen. Dit is meer voor de momenten waarop je behoefte hebt om héél erg pure chocolade te proeven. Voor de zin-in-chocola-momentjes kun je beter een reep met 85% cacao in de kast leggen. Die smaakt tenminste wel naar doorsnee pure chocolade. Wel handig voor mensen die de gezondheidseffecten van