obama witte huis

Politici zijn gek op stappentellers

Binnenkort op het Binnenhof: snelwandelende politici die elke lunchpauze aangrijpen om wat extra stappen te zetten? Volgens de Washington Post zijn Amerikaanse politici al helemaal om: ze dagen elkaar uit om het meeste aantal stappen te zetten en ze organiseren Fitbit-wedstrijdjes met namen als Holy Walkamolies. Politieke aartsrivalen komen elkaar niet alleen in het congres tegen, maar ook in de straten rondom Capitol Hill.

obama witte huis

Volgens de Washington Post is het een nieuwe ratrace. Alles draait om zoveel mogelijk stappen zetten. John Boehner is als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden een van de vele politici die je in Washington op straat kunt tegenkomen. Hij is geobsedeerd door zijn Jawbone UP en spreekt regelmatig af met collega’s die een fitnessarmband dragen, om te kijken wie de meeste stappen heeft gezet. Er zijn Facebook-groepjes voor wandelaars en het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een vijf weken durende wandelcompetitie gehouden.

Volgens een van de deelnemers lopen er op Capitol Hill veel Type A-persoonlijkheden rond: mensen die behoorlijk ambitieus zijn, sterk op status gericht en ongeduldig. Veel van hen doen bureauwerk en de onderlinge competitie stimuleert ze om regelmatig wat te gaan lopen. Het gevolg is dat de politici ver weg parkeren om naar een vergadering te kunnen lopen. Personeel van Boehner voert overleg door rondjes te lopen in het gebouw.

Cijfers van Jawbone laten zien dat er in Washington inderdaad veel gewandeld wordt. Gebruikers in Washington zetten in september 2014 gemiddeld 8.262 stappen per dag, veel meer dan de 6.734 stappen die inwoners van Miami dagelijks scoren. Maar het is niet de stad waar het meest wordt gelopen, want dat is (niet verrassend) New York.

Wat opvalt is dat de politici in Washington geen moeite hebben om het aanbevolen aantal stappen van 10.000 te halen: ze moeten regelmatig de trap nemen als er gestemd moet worden en ze lopen naar buiten om lunch te halen. Maar als we weer terug gaan naar hun thuisstaat, blijkt het een stuk moeilijker om in beweging te blijven. Daar is iedereen gewend om de auto te nemen. Om toch genoeg stappen te zetten verzinnen de politici trucs om het aantal stappen op te voeren, zoals ijsberen tijdens telefoongesprekken. Of Obama ook een stappenteller draagt weten we niet, maar wat we wel weten is dat zijn chief technology officer Harper Reed een enorme Fitbit-fanaat is.

Openingsfoto: President Obama loopt rond het Witte Huis, The White House op Flickr.