Pivot Yoga broek

Deze slimme yogabroek meet wat je doet

Slimme kleding is nog niet op elke straathoek te vinden, maar er komt wel steeds meer aanbod. Met de Pivot Yoga-broek krijg je feedback over je houding dankzij kleine sensoren die erin zijn verwerkt. Ook weet je meteen of je een oefening goed uitvoert. Yoga is namelijk best lastig om te leren, als je het thuis in je slaapkamer wilt doen. Er is geen trainer in de buurt die je erop wijst als je iets fout doet.

Pivot Yoga

Het idee achter de Pivot Yoga-kleding is dat het eruit ziet en aanvoelt als normale yogakleding. Je kunt het wassen en het ademt, waardoor het prettig te dragen is. Maar tegelijk loopt er een draadloze verbinding naar de mobiele app van Pivot. Je kunt daarmee online yogalessen volgen en in de app zie je dan een live avatar van je lichaam, zodat je meteen ziet of jouw houding identiek is aan die van de trainer. Met spraakbediening geef je aan als je wilt pauzeren. Je kunt de app ook gebruiken om de beelden via een Apple TV te bekijken of via een Chromecast. Je hebt hiervoor een Samsung TV van 2013 of nieuwer nodig, of je sluit het direct op de tv aan via een HDMI-kabel.

Pivot Yoga

Na het installeren van de app trek je de kleding aan en krijg je een melding ‘Garments detected’. Je kunt daarna met het spraakcommando ‘Begin’ de training starten. Vraag je de assistent: ‘Pivot, how does this look?’ dan krijg je een afbeelding met lijnen in beeld en instructies als: ‘Verplaats je knie zes inch’.

Pivot: sensoren in broek

Het is eigenlijk best ingewikkeld om de juiste metingen te doen als een lichaam in beweging is en of je wel de juiste houding aanneemt. Elk lichaam is immers anders. De kleding is zodanig ontworpen dat de sensoren zelf zoveel mogelijk op dezelfde plek blijven. Je kunt kiezen uit de kledingmaten XS tot en met XL, zodat elk formaat lichaam erin past. Opladen doe je via een micro USB-aansluiting en de communicatie verloopt via het Wi-Fi-netwerk (2,4GHz). Een niet-verwisselbare batterij zorgt ervoor dat je ongeveer vijf uur continu kunt sporten.

De kleding kan gewoon in de machine, als je er maar wel aan denkt om koud water te gebruiken. In de wasdroger kan niet. Dat komt omdat de sensoren niet tegen extreme warmte kunnen. Die sensoren zijn nodig om te weten waar elke bot in het lichaam zich bevindt, onder welke hoek het staat en hoe ver het van de rest van het lichaam verwijderd is. Ook rotatie kan de sensor meten. Die sensoren (9 in het shirt, 7 in de broek) zijn zo klein mogelijk gemaakt en zijn vrijwel gewichtsloos, zodat je ze niet voelt zitten.

Pivot Yoga kopen

Om de Pivot Yoga-kleding te gebruiken heb je een iPhone 7 of nieuwer nodig. De Pivot-kledingset kost $99 voor shirt en broek en voor de online video’s betaal je daarnaast nog eens $19 per maand. Er wordt gewerkt aan een Android-versie, maar die is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar. De eerste leveringen vinden plaats in het voorjaar van 2019.