Peloton denkt een oplossing te hebben voor mensen die niet naar de sportschool willen. Het is te makkelijk om excuses te verzinnen dat de sportschool te ver weg is, dat je je speciaal moet omkleden of dat je geen tijd hebt. Met Peloton blijf je gewoon thuis. Je koopt een stationaire fiets die je thuis neerzet. Via een HD-scherm kijk je naar een livestream van spinninglessen, die je voor een vast bedrag per maand kan volgen. Goedkoop is het niet bepaald: de fiets kost 2.000 dollar en je moet ook nog een maandabonnement van 40 dollar afsluiten.
De fiets is ontstaan uit een Kickstarter-campagne uit 2013 en het grote verschil met een normale spinningfiets is dat je elke dag nieuwe content krijgt. Daardoor blijf je betrokken, terwijl je niet eens de deur uit hoeft. Je hoeft ook geen fiets te reserveren of te wachten tot er een fiets beschikbaar komt.
De fiets zelf is van alle denkbare technologie voorzien – maar dat mag ook wel bij zo’n prijs. Het werkt niet met een ketting, maar op dezelfde manier als een loopband, waardoor het geluidsniveau laag blijft. Er zit een 21,5-inch HD-schermpje op de fiets, maar er komt binnenkort ook een iPad-app aan. Ook zit er Bluetooth en ANT+ op de fiets, zodat je allerlei accessoires kunt aansluiten. Denk daarbij aan een hartslagmeter of draadloze oordopjes. Je kunt tijdens het fietsen contact met vrienden onderhouden via de webcam.
Als je bij een postorderbedrijf een hometrainer bestelt, krijg je die in losse onderdelen geleverd. Je bent nog wel een paar dagen bezig met het ontcijferen van de handleiding om alles goed in elkaar te zetten. Niet bij Peloton: die sturen een mannetje die de fiets netjes voor je in elkaar zet, het zadel goed afstelt en je uitlegt hoe de weerstandsknop werkt. Het enige wat je zelf hoeft te doen is het wachtwoord van je draadloze netwerk in stellen – maar zelfs daar kan het Peloton-mannetje je waarschijnlijk wel mee helpen.
Vervolgens klim je op de fiets en zoekt op het scherm een geschikte les uit. Dat werkt op dezelfde manier als het opzoeken van een YouTube-video: je bladert door het aanbod en kunt meteen beginnen te fietsen. Je hebt keuze uit verschillende docenten, talen, niveau’s en startdata. Op het scherm lees je afstand, cadans, vermogen, weerstand en verbrande calorieën af. Je kunt je ook meten met anderen door in de ranglijst te kijken. Een timer geeft aan hoe lang de les nog duurt. Bij Peloton kun je live spinninglessen volgen, maar je kunt ook eerder opgenomen lessen streamen naar je fiets, die gemiddeld 45 minuten duren.
Het mooie van zo’n dienst, waarbij je niet zelf aanwezig hoeft te zijn, is dat je op elk moment kunt afhaken. Bevalt de les niet, is het te zwaar of vind je de docent niet zo goed, dan stop je ermee. Dat is ook meteen het gevaar van een oplossing als Peloton: terwijl je bij een echte spinningles na de eerste tien minuten toch nog echt zult moeten doorzetten, kun je bij Peloton veel makkelijker de moed opgeven.
Peloton is prijzig, maar geeft je wel alle hulpmiddelen om regelmatig spinninglessen te gaan volgen. Het alternatief is dat je een goedkope hometrainer op de kop tikt en met instructievideo’s van YouTube aan de slag gaat.