Gezondheidsapps

Onderzoekers: ‘Gezondheidsapps hebben nauwelijks effect’

Op Fithacking staan we ook open voor kritische geluiden – dus ook voor nieuws dat misschien niet meteen in ons straatje past. Onderzoekers van de Bond University in het Australische Queensland besloten om te kijken welke gezondheid- en fitnessapps nu eigenlijk effectief zijn.

Hoe effectief zijn gezondheidsapps?

Het idee was om een lijst te maken van apps die evidence based resultaat opleveren, zodat artsen ze zonder verdere bedenkingen kunnen aanraden aan patiënten. De meeste apps bleken daarbij toch niet zo heel veel effect teweeg te brengen, maar er was ook één app waar je wel iets aan hebt.

Om een voorbeeld te geven van een niet zo heel effectieve app: de app Promillekoll van de Zweedse overheid was bedoeld om het drinken van alcohol onder studenten te beperken. Maar het leidde er juist toe dat de studenten meer gingen drinken. Ook bleken fitnessapps zoals MyFitnessPal weinig invloed te hebben op het gewicht van de gebruikers.

Van de kwart miljoen gezondheids- en fitnesspaps die verkrijgbaar zijn, bleken slechts 22 systematisch te zijn onderzocht.

Eén fitnessapp bleek wel effectief

Alleen de app Get Happy bleek daadwerkelijk te helpen. Maar dat mag ook wel, als je naar de prijs kijkt: $60. De app belooft dat je gelukkiger wordt en je prettiger voelt door cognitieve gedragstherapie te volgen in zes lessen. De app is helaas alleen in Australië te downloaden, het thuisland van de onderzoekers.

Gezondheidsapps

Het bewijs dat gezondheidsapps effectief zijn bleek zo moeilijk te leveren, dat de onderzoekers het niet verantwoord vonden om ze voor te laten schrijven door een arts. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Nature. De onderzoekers raden dan ook aan dat apps die beloven dat je gezondheid wordt verbeterd, dat ook zou moeten kunnen aantonen. In Australië mag iedereen beweren dat een app je gezondheid verbetert, terwijl dat in de VS strenger is geregeld. Ontwikkelaars kunnen een boete krijgen als ze onbewezen gezondheidsclaims doen. Toch denken de onderzoekers dat apps het gedrag van gebruikers kunnen beïnvloeden. En dat laatste is nu juist heel moeilijk: je kunt enorm veel apps downloaden, maar je hebt er pas iets aan als ze daadwerkelijk je gedrag veranderen.

Het onderzoek keek alleen naar de 22 apps die al eerder systematisch waren onderzocht, dus er kunnen best nuttige apps zijn die goed werken. Maar het bewijs daarvan is vaak niet geleverd door de makers. Eén type apps zou heel gemakkelijk te controleren zijn, namelijk apps om te stoppen met roken. Die hebben immers maar twee mogelijke uitkomsten: je bent voorgoed gestopt of niet.