Smartphone-nek

3 oefeningen om iets aan je smartphone-nekklachten te doen

Zit je de hele dag achter een computerscherm, dan heeft dat gevolgen voor je houding. Zit je tussendoor ook nog voorovergebogen op je smartphone-scherm te kijken, dan krijg je al snel te maken met een zogenaamde smartphone-nek. Na de whatsappvinger, de blackberryduim en de wii-knie lijkt de smartphone-nek weer een nieuw kwaaltje, maar dat is het niet. Het stond eerder al bekend als de sms-nek, maar er was een nieuwe naam nodig omdat de meeste mensen sms inmiddels hebben ingeruild voor WhatsApp. Gelukkig kun je er iets aan doen.

Smartphone-nek? Weg ermee!

De houding die je aanneemt om op je telefoonschermpje te staren vergroot de druk op je nek. Dat leidt tot overmatige slijtage en soms is er zelfs een operatie nodig om de boel weer recht te zetten. Hoe dat komt? Een hoofd weegt rond de 5 kilogram, maar als je je hoofd steeds vooroverbuigt, wordt het effectieve gewicht vergroot. Bij een hoek van 15 graden moet je nek een gewicht van ruim 12 kilo in balans houden.

Als je bedenkt dat een gemiddelde smartphonegebruiker tussen de 2 en 4 uur op het scherm staart, leidt dat tot langdurige druk op de nekwervels. Tijd om er iets aan te doen en een betere houding aan te leren!

Dr. Eric Goodman heeft een serie oefeningen bedacht, waarvoor je geen apparatuur nodig hebt. Het gaat om 3 oefeningen, met namen als The Founder en Lunge Stretch. Als je ze uitvoert vermindert het rug- en nekpijn en verbetert het je houding. In de video hieronder zie je voor elke oefening hoe je ze correct moet uitvoeren en welke spieren precies worden getraind. Zo weet je meteen of je de oefening goed uitvoert. Het kost drie minuten om de drie oefeningen te doen.

Kleine waarschuwing vooraf: niet geschikt voor mensen met chronische rugpijn. Zij kunnen beter eerst een specialist raadplegen. Voor mensen met matige rugpijn is er sinds kort de Lage Rugpijn App.

Een gedachte over “3 oefeningen om iets aan je smartphone-nekklachten te doen

  1. Een veelvoorkomende klacht. Wij hebben genoeg van zulke klanten gehad!

Reacties zijn gesloten.