nudge-hand

Nudge-app geeft je een fitheidsscore

Hoe weet je, of je fit genoeg bent? Je zou je biologische leeftijd kunnen vergelijken met een ‘fitheidsleeftijd’: als je 35 bent en dezelfde prestaties levert als een gemiddelde 20-jarige, dan zit het wel goed met je fitheid. Maar het blijven altijd vage vergelijkingen. De app Nudge wil proberen om je fitheid wat beter meetbaar en vergelijkbaar te maken. De iPhone-app geeft je scores op een schaal van 1 (slecht) tot 110 (optimaal).

Nudge haalt de data uit een flinke aantal populaire apps en wearables en berekent op basis van deze metingen de Nudge Factor. Die kun je delen op sociale media, net zoals je de Klout-score aangeeft hoeveel impact jij op social media hebt. De Nudge Score is onderverdeeld in categorie├źn, zoals: voldoende fruit en groente eten, voldoende tijd besteden aan sporten, voldoende slapen en water drinken. Nudge wordt gemaakt door een bedrijf uit Tennessee (VS) en is mede opgericht door Mac Gambill. Volgens Gambill wil zijn bedrijf een stap verder gaan dan de data-silo’s die mensen bezig zijn te bouwen. Data van verschillende diensten worden apart bewaard, zonder dat je ze met elkaar combineert. Nudge leest data in van onder andere MapMyFitness, Moves, RunKeeper, Strava, Jawbone Up en Fitbit. Deze data wordt met een algoritme omgerekend naar een score, de Nudge Factor. Gambill zegt zich te baseren op meerdere studies van de Wereldgezondheidsorganisatie en het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Een eigen adviesraad met sport- en gezondsheidsexperts houdt er toezicht op dat de scores die Nudge levert ook daadwerkelijk zin hebben.

nudge-hand

Nudge mede-oprichter Phil Beene vindt dat zijn bedrijf de enige oplossing biedt waar een fietser met Strava, een hardloper met MapMyRun en een huismoeder met Fitbit terecht kunnen, scores kunnen vergelijken en met elkaar kunnen concurreren om de hoogste score te halen. Opeens worden wandelen, skateboarden, langlaufen, windsurfen en andere activiteiten met elkaar vergelijkbaar.

Voor wie?

Volgens de makers van Nudge is deze oplossing voor bijna iedereen interessant. Maar het zullen toch vooral de mensen zijn die gefascineerd zijn door het verzamelen van hun eigen fitheidsdata, die Nudge gaan installeren. Er is een veel grotere groep mensen die RunKeeper gebruikt omdat je er zo makkelijk hardloopactiviteiten mee kunt vastleggen, zonder de behoeft te hebben om het allemaal te vergelijken.

Is het wat?

Jazeker! Nudge lost een probleem op dat door veel critici wordt genoemd: wearables op het gebied van sport en gezondheid staan vaak op zichzelf. Draag je een Fitbit, dan kan die je precies vertellen wat je hebt gedaan, maar je zult zelf de data moeten interpreteren, om erachter te komen hoe je je gedrag moet aanpassen. Nudge geeft een kant-en-klare antwoorden, maar helpt je wel beter om je fitheidsscore in perspectief te zien.

Downloaden: Nudge (iPhone)
Nudge wordt ook besproken in hoofdstuk 4 van het boek ‘Fithacking’

Tip: ondersteun je voeding met de producten van Body & Fit Shop.