nike-fuelband SE

Nike+ FuelBand synchroniseren met Android

Nike bracht in 2012 de Nike+ FuelBand uit, een rubberen fitnessarmband die aanvankelijk alleen in de VS te koop was. Het werkte meteen samen met een iPhone-app. Maar hoe synchroniseer je je Fuelband met Android? Dat lees je hier.

Er is een officiële Nike+ FuelBand voor Android verkrijgbaar, maar het werkt niet op alle toestellen. Je hebt een Samsung Galaxy S3, S4 en S5, Moto X, HTC One of Nexus 5 nodig. De app is alleen verkrijgbaar in het Engels en is voorlopig alleen te krijgen in de Google Play Store in de VS, Canada, Duitsland en Japan. Je zult dus een account in een van deze landen moeten aanmaken. De app is geschikt voor Android 4.3 Jelly Bean en hoger.

nike-fuelband SE

Dat de app maar op een beperkt aantal toestellen werkt, heeft te maken met de manier waarop het synchroniseren werkt. De FuelBand gebruikt Bluetooth Low Energy om te communiceren met de smartphone en om de hoeveelheid stappen, calorieën en NikeFuel door te geven. Dat is ook de reden waarom er in 2012 niet meteen een Android-app was: veel Android-smartphones hadden nog geen Bluetooth LE. Apple wel, vanaf de iPhone 4S, die trouwens al in 2011 te koop was.

nike fuelband android

Nike heeft altijd ontkend dat het negeren van Android iets te maken heeft met de goede relatie tussen Nike en Apple. Ze brachten immers in 2006 de Nike+iPod uit en Apple CEO Tim Cook zit in het bestuur van Nike.

Het besluit om nu toch een Android-app uit te brengen komt op een vreemd moment. Nike heeft min of meer aangegeven dat ze gaan stoppen met het ontwikkelen van wearables en zich helemaal op het ontwikkelen van een softwareplatform willen richten. Er gaan geruchten dat ze gaan samenwerken met Apple bij de iWatch. Die komt in het najaar van 2014, als de geruchten kloppen.

Nike heeft het team dat wearables maakt onlangs gereorganiseerd. De meeste engineers van de afdeling Digital Sport werden ontslagen en Nike CEO Mark Parker gaf in een interview aan dat zijn bedrijf gaat verschuiven van hardware naar software. Officieel heeft Nike echter nog niet bevestigd dat ze echt gaan stoppen, maar dat heeft waarschijnlijk te maken dat er nog een aantal nieuwe FuelBand-producten in de pijplijn zitten, zoals een kleinere uitvoering van de FuelBand die in het najaar van 2014 op de markt komt.

Om het eigen app-platform verder uit te bouwen heeft Nike het Fuel Lab geopend, met de bedoeling om meer apps te koppelen aan het Nike+ platform. Runkeeper en Strava doen onder andere mee. Met hardlopen en fietsen met concurrerende apps kun je straks ook NikeFuel verdienen.

Downloaden: Nike+ FuelBand-app voor Android (gratis)