Zwemmen

SwimTrain van Microsoft laat je zwemmen tegen anderen

Microsoft heeft een manier bedacht om zwemmen leuker te maken: door je virtueel te laten zwemmen tegen anderen. Het is een project van Microsoft Research in samenwerking met een groep onderzoekers van het Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST). Het doel is om SwimTrain te ontwikkelen, een systeem bestaande uit een app, een waterproof hoesje voor je smartphone en oordopjes die je onderwater kunt gebruiken.

Microsoft SwimTrain

De oordopjes zijn nodig om je feedback te geven, terwijl je zwemt. SwimTrain zorgt ervoor dat je in een team van drie zwemmers terechtkomt. Eén daarvan ben jijzelf, de andere twee zijn virtuele zwemmers. Tijdens het zwemmen krijg je te horen of je voorop ligt op je virtuele tegenstanders.

SwimTrain is bedoeld als een zwemtraining voor groepen, zodat je minder snel verveelt tijdens het zwemmen. Je kunt immers nauwelijks praten of andere dingen doen tijdens het zwemmen, waardoor je al snel de motivatie kwijtraakt. Door er een spelletje van te maken moet je aangemoedigd worden om extra je best te doen. Je gaat ook nadenken over de beste strategie om te winnen, door bijvoorbeeld aanvankelijk je krachten te sparen. Het maakt niet uit hoe geoefend je bent als zwemmer; iedereen kan meedoen.

Het zou natuurlijk leuk zijn als Microsoft Research de game ook op brede schaal beschikbaar gaat stellen. Voorlopig kun je alleen een onderzoekspaper doorbladeren en bovenstaande video bekijken.