MAF App lifestyle advies

Aanrader: met de MAF App van Philip Maffetone krijg je zinvol lifestyle-advies

Ik heb de afgelopen tijd een aantal testjes gedaan met genetische data, namelijk iGene en Promethease. Daar zal ik nog iets over schrijven, maar tijdens het onderzoeken van de alternatieven kwam ik een app tegen die eigenlijk nóg beter werkt: de MAF App van Dr. Philip Maffetone.

Maffetone is vooral bekend van zijn hartslagformule 180-leeftijd, de hartslag om veilig cardio te kunnen doen in je aërobe zone. Die formule zal vooral bekend zijn onder duursporters, vooral als je in het ancestral health /primal/paleo-circuit rondloopt. Maffetone doet echter veel meer: hij begeleidt sporters en heeft zijn eigen MAF Method om gezond te blijven, gebaseerd op voeding, sport en stress. Het leuke is dat je via de gratis MAF App ook al heel wat lifestyle-adviezen krijgt, waar je echt iets an hebt.

Maffetone-app voor lifestyle-advies

Dr. Philip Maffetone is niet alleen bekend van zijn hartslagformule, maar ook van zijn uitspraak dat gezond en fit tegengestelden van elkaar zijn. Een topsporter die heel erg fit wil zijn, zal altijd iets moeten inleveren op het gebied van sport. Nu snappen de meeste mensen wel dat een leven als topsporter niet zo heel gezond is, omdat je het uiterste van je lichaam vraagt. Maar het geldt ook voor duursporters die vijf keer per week lange stukken gaan hardlopen om hun PR op de halve marathon te verbeteren. Tof dat je op je vijftigste nog een marathon kunt lopen, maar het veroorzaakt onherstelbare schade, vooral in je cardiovasculaire systeem. Veel gezonder is om op een rustig tempo met een hartslag rond de 130 te gaan joggen. Maar ja, traag hardlopen is niet zo sexy en lange stukken wandelen ook niet. In zijn praktijk is Maffetone heel wat fanatieke duursporters tegengekomen, die op het oog slank en fit zijn, maar die toch hun cardiovasculaire systeem hebben vernield, last hebben van hartritmestoornissen en in een constante fight-or-flight-stressmodus rondlopen. Maffetone raadt daarom aan om je leven lang relaxed te sporten, zodat je profiteert van de gezondheidsvoordelen van sport maar je lichaam niet opbrandt. HIIT en andere zware inspanningen op 80-90% van je maximale hartslag mag wel, maar maximaal 1x per week en voor korte duur.

MAF App lifestyle-advies

Tot zo ver een korte toelichting op Maffetone. Zijn app bestaat uit allerlei surveys (vragenlijsten) die precies de vinger op de zere plek leggen. Je beantwoordt vragen over gewoontes, vult wat lichaamswaarden in en in hoeverre bepaalde ziektes in je familie voorkomen en de MAF App geeft precies aan op welke gebieden je een laag, medium of hoog risico loopt. Zo bleek uit mijn test dat ik extra moet letten op chronische ontstekingen, folate (foliumzuur) en vitamine D. Dit is gebaseerd op vragen zoals: komt er Alzheimer voor in je familie, eet je minstens 6 porties groente per dag, werk je vooral binnenshuis en drink je meer dan 3 koppen koffie per dag? De vragen zijn eenvoudig te beantwoorden en je krijgt meteen uitleg waarom je een verhoogd risico loopt en wat je eraan kunt doen. De app legt bijvoorbeeld uit dat foliumzuur nodig is voor regeneratie van cellen en het vertragen van veroudering en dat je het kunt oplossen door meer foliumrijk voedsel zoals avocado, spruitjes, broccoli en andere groene groente te eten.

Mijn scores in de MAF App

Positief scoor ik op mijn hartslag en ik heb een lage kans op chronische ziekten. Een gemiddeld risico loop ik op carbohydrate intolerance, fysiologische veroudering, stress en Alzheimer’s. Op die punten kan ik nog iets verbeteren met de adviezen uit de app, maar het heeft geen haast. Om de kans op Alzheimer’s te verlagen zou ik meer groente, fruit en hoogwaardige eiwitten en vetten moeten eten, regelmatig sporten en stimulerende activiteiten doen, zoals muziek en creatieve uitingen. Na een paar dagen doe je opnieuw de test om te kijken in hoeverre het is verbeterd.

MAF App lifestyle-advies

Alles bij de MAF Method draait om je Maximum Aerobic Function (MAF), het verbeteren van je aërobische systeem, de vetverbrandingsmachine die ervoor zorgt dat je de hele dag goed kunt functioneren, meer energie hebt, meer kracht, meer uithoudingsvermogen en minder blessures en ziektes.

Het mooie van deze app is dat alles erg duidelijk is: je moet simpele vragenlijsten doorwerken en krijgt meteen concrete adviezen, waar je echt mee aan de slag kunt. Er zit in de app ook een sporttest waarmee je de MAF Test kunt doen (daarvoor moet je op de aangegeven hartslag 3km gaan lopen, fietsen of rennen, waarna je meer informatie krijgt over je fitheid. Er zit een test in om je rusthartslag te meten en er zitten adviezen in op het gebied van voeding (en die gaan gelukkig verder dan: “eet meer groente en fruit”, maar: “eet broccoli en bloemkool, wortels, tomaat, groene bladgroente, gekookt of rauw”). Je kunt vanuit de app zelfs doorklikken naar recepten, die veelal low-carb zijn en veel groente bevatten. Dat gebeurt allemaal op een prettige manier, zonder belerende teksten of pop-ups die je oproepen om je in te schrijven op een mailinglijst, een ebook te downloaden, supplementen te kopen of je in te schrijven voor een betaald coachingprogramma, zoals je bij veel van dit soort health-websites ziet.

De MAF App is te downloaden via iTunes.